Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tri učenice napravile "Svemoguću lampicu" za pomoć deci sa smetnjama u govoru - | K-013 Portal

Tri učenice napravile "Svemoguću lampicu" za pomoć deci sa smetnjama u govoru

soso mara mandic, pancevo, svemogouca lampica

Tri učenice Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Mara Mandić " u Pančevu , koju pohađaju deca sa posebnim potrebama ,napravile su koristan izum za drugare sa smetnjama u govoru da bi im olakšali iskazivanje osećanja. Reč je o "Svemogućoj lampici" a za svoj izum nedavno su i nagrađene .

Svetlana , Nada i Rasima učenice sedmog i osmog razreda Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Mara Mandić" u Pančevu rešile su da pomognu svojim drugarima koji nemaju razvijenu moć govora da lakše komuniciraju. Uz pomoć Dragane i Nataše defektologa u ovoj školi napravile su "Svemoguću lampicu" naizgled jednostavan izum ali itekako koristan jer pomaže deci u iskazivanju osećanja.

"Svemoguća lampica funkcioniše tako što se upali svetlo i stvore se senke sa malim stikerima koji su na lampici i dete koje ne može da priča pokaže samo da li mu se neka aktivnost dopada ili ne," objašnjava za RTV Dragana Vujović, defektolog u školi Mara Mandić.

"Puno će im značiti zato što ne mogu da pričaju i pokazaće nam kako se osećaju," dodaje Rasima Ignac, učenica škole "Mara Mandić".

"Dešava se nekada da se dete koje nije verbalno jako uznemiri i da nam je potrebno da pokaže on nama nekim gestom kako da promenimo aktivnost i u kom pravcu da idemo dalje. Svi su oduševljeni "Svemogućom lampicom" , svima je to sada zabavno da pokazuju," priča Nataša Bodiroga Radovanović, defektolog.

Nalepnice na foliji mogu da se menjaju pa tako deca uz pomoć "Svemoguće lampice"mogu da uče brojeve i slova.

Tri drugarice prijavile su se na konkurs "Uhvati ideju "namenjen učenicama viših razreda osnovnih škola i osmišljen povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Osvojile su treće mesto u jakoj konkurenciji jer su radovi pristigli iz pedeset devet škola u Srbiji.

"Svašta smo dobili , bilo je puno nagrada, mnogo se sada radujemo, baš smo srećni. Voleli bi ponovo negde da idemo i da nešto napravimo da bi mogli da vidimo kako se osećaju naši drugari i drugarice," kaže za RTV Nada Novakov, učenica Šoso "Mara Mandić.

Ovim izumom želele su da pokažu koliko je važna komunikacija među vršnjacima i koliko je bitno da jedni drugima budemo podrška i oslonac. I sam naziv njihovog pronalaska "Svemoguća lampica" poručuje da svako treba da "Upali svetlo" kako bi video i razumeo ljude oko sebe.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.