Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Starčevu održano predavanje o neolitu - | K-013 Portal

U Starčevu održano predavanje o neolitu

starcevo, predavanje o neolitu, dragan jankovic

Predavanje Dragana Jankovića, arheologa i kustosa vinčanskog muzeja, koje je odražano u starčevačkom muzeju 26. septembra, izazvalo je velko interesovanje ljubitelja praistorije.

Tema predavanja je bila „Neolit – prvo modreno doba (starčevačka i vinčanska kultura), a gostujući arheolog se potrudio da na plastičan način približi period mlađeg kamenog doba na ovim našim prostorima što je bilo upotpunjeno fotografijama na video prezentaciji.

U uvodu Janković se dotakao mezolita – srednjeg kamenog doba koje je prethodilo neolitu kada se javila kultura Lepenskog vira, a zatim objašnjavao niz razloga zbog kojih su ljudi u neolitu prešli sa nomadskog na sedelački način života, i sa sakupljanja i lova na gajenje biljaka i životinja.

Prema Jankoviću Starčevačka i Vinčanska kultura su dve faze iste populacije Homo sapiens-a, a kroz brojne primere dočaravao je prisutnima kako su se one razvijale od načina izrade grnčarije, kuća, prvih tkanina, načina ishrane, ali i simbolike figurina.

Janković ističe da su to kulture koje nemaju kult ratnika, niti smrti već su poslednje koje slave život i uz to su egalitarne odnosno nemaju socijalno raslojavanje u svojim zajednicama.

Posle ovog zanimljivog i opsežnog predavanja, publika je imala brojna pitanja na šta je kustos Janković rado odgovarao.

Ovom prilikom bilo je i reči o obogaćivanju dela postavke starčevačkog muzeja koja se odnosi na repliku neolitskog naselja, koje se nalazi u dvorištu starčevačkog muzeja, a čemu bi doprinos trebalo da da i kustos Dragan Janković koji je već radio na sličnim projektima neolitskih naselja u Radmilovcu kod Beograda i Staparima kod Užica o čemu je i govorio na predavanju.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.