Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Udruga banatskih Hrvata: Štetna odluka o davanju saglasnosti promene naziva Štrosmajerove ulice - | K-013 Portal

Udruga banatskih Hrvata: Štetna odluka o davanju saglasnosti promene naziva Štrosmajerove ulice

rimokatolička crkva

Udruga banatskih Hrvata na čelu s predsednikom Goranom Kaurićem uputila je gradonačelnku pismo u povodu najnovije odluke Gradskog  veća da podrži predlog promene imena Štrosmajerove ulice koja se nalazi u najužem gradskom jezgru Pančeva i vodi ka katoličkoj crkvi sv. Karla Boromejskoga.

"Smatramo spomenutu odluku vrlo štetnom i pogubnom za lokalnu hrvatsku zajednicu i dalje očuvanje uglavnom dobrih međuetničkih i međureligijskih odnosa u Pančevu. Njoj je prošle godine prethodila izmjena naziva Ulice Matije Gupca te stoga smatramo da je nastupio trend simboličkog brisanja znamenitih Hrvata iz pančevačke povijesti i kolektivnoga sjećanja.

I na razini banatske regije prisutna je slična sramna praksa, a o tome najbolje govori nedavna odluka gradskih organa u Zrenjaninu da tamošnja Frankopanova ulica dobije novo ime. Hrvatska zajednica u Banatu opstaje na ovim prostorima više od dva stoljeća živjeći u miru i slozi s ostalim narodima. Izražavamo ogromno žaljenje zbog toga što ovakvim postupcima institucije vodećih banatskih gradova žele umanjiti njezin doprinos etničkoj šarolikosti koju bi, naprotiv, trebalo promicati kao naše neprocjenjivo bogatstvo", navodi se u pismu.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.