Udruženja građana „Zeleni most“ i „Pančevo nije rupa“ podneli primedbe u vezi prenamene objekata u pančevačkoj Staklari -
promist, pancevo, skladiste staklara

Udruženja građana „Zeleni most“ i „Pančevo nije rupa“ podneli primedbe u vezi prenamene objekata u pančevačkoj Staklari


Udruženja ,,Zeleni most“ i ,,Pančevo nije rupa” podneli su svoje mišljenje i primedbe Pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine u Novom Sadu u vezi prenamene objekata u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva u Pančevu u nekadašnjem prostoru Staklare Pančevo.

Prema mišljenju ova dva udruženja, prenamena objekata nekadašenje fabrike stakla u skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva dovodi stanovnike naselja Strelište, Vojlovica, Topola, a i šire u direktnu opasnost od moguće udesne situacije - nesreće.

"Smatramo da takvom objektu NIJE MESTO u samom naselju i na koridoru Južne indutrijske zone. U donošenju ovakvih odluka, treba da učestvuje stanovništvo i to na lokalnom refendumu, jer ovakav objekat ugržava bezbednost stanovništva. Insistiramo da se pronađe nova lokacija i građanima Pančeva ostavi mir, kako ne bi razmišljali o mogućim udesima unutar skladišta mineralnih đubriva. Udesi u skladištima minerlanih đubriva, nisu baš retka, a u prilogu će biti i fotografije, onih koja su se desila u poslednjih par decenija. Ovo nije širenje panike, već obazrivost.

Malo poređenje u Bejrutu je bilo 2,750 t AN, a u stakllari se planira skladištenje 4393,75 t AN, što je skoro pa duplo više.

Za period od 1994. - 2020. zableženo je 13 nesreća sa AN eksplozijama, pored onih koje se dešavaju u samim skadištima i fabrikama, prisutne su i nesreće tokom transporta, bilo drumskog bilo brodskog (rečni/pomorski).  Skoro pa sve su sa fatalnim ishodima za ljude koji su bili u blizini. Napominjemo ovo nije širenje panike, već čisto osvrtanje na udese i moguće posledice istih. Staklara je u neposrednoj blizini naselja, ali i industrijske zone, samim tim rizik je još veći. Ni jedno od ovih skladišta nije bilo na 250m od prvih stambenih jedinica i ni jedno ije skladištilo količinu koja se planira u staroj Staklari." navodi se u saopštenju udruženja ,,Zeleni most“ i ,,Pančevo nije rupa”.

Pročitajte dokument u celosti OVDE.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com