Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vodič za putnike koji prelaze granicu - | K-013 Portal

Vodič za putnike koji prelaze granicu

Da bi vam prelazak granice ostao u prijatnom sećanju, bez stresa i nepotrebnog zadržavanja, Uprava carina je pripremila mali vodič za putnike koji će vas podsetiti na pravila koja se primenjuju u putničkom prometu.

Potrebno je da znate da tzv. „zeleni kontrolni prolaz“, tamo gde on postoji, treba da koriste putnici koji ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. Oni koji imaju nešto da prijave za carinjenje treba da koristite „crveni kontrolni prolaz“ gde će im roba u vrednosti do tri hiljade evra biti ocarinjena u tzv. skraćenom postupku, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto uz pripadajuću stopu poreza na dodatu vrednost (PDV).

Efikasnom organizacijom i primenom savremenih carinskih procedura, Uprava carina obezbediće da svi oni koji dolaze u Srbiju, kao i oni koji putuju u inostranstvo, ili su u tranzitu kroz našu zemlju, brzo, bezbedno i lako prođu carinsku kontrolu, navodi se između ostalog u brošuri.

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice.

Deo ličnog prtljaga može biti i:

-  1 boks cigareta (200 komada) ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana ili kombinacija svih ovih proizvoda u količini od ukupno 250 grama

- 1 litar žestokog alkoholnog pića ili 2 litre vina ili 1 litar penušavih i likerskih vina

- 1 parfem i 1 toaletna voda

- 1 laptop računar, navodi se u brošuri.

Brošura se deli na graničnim prelazima, ali je u elektronskoj formi dostupna i na sajtu Uprave carina.

http://www.upravacarina.rs/Documents/ZZZ%20verzija%20Pasos%202016.pdf

V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS