Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vrhunski duvački instrumenti - kavali iz Pančeva za ceo svet - | K-013 Portal
kaval, pancevo, nenad miletic

Vrhunski duvački instrumenti - kavali iz Pančeva za ceo svet


Kada je Nenad Miletić, po zanimanju stolar, uvideo da se njegov sin zainteresovao za sviranje frule i kavala odlučio je da mu napravi najbolje instrumente.

Tako je počelo pre šest godina, a danas se kavali iz njegove radionice prodaju po svetu. U pravljenju mu pomaže sin Aleksa koji već godinama ređa uspehe na takmičenjima.

Nije bilo lako napraviti vrhunski duvački instrument. Kako bi nabavio potreban alat starčevac Nenad Miletić išao je u Ameriku po specijalnu burgiju. Za postizanje savršenog zvuka pomoć je potražio od profesora i stručnjaka za kaval.

"Kada sam video kaval kako se nekada pravio, čak i od grane to mi se nije svidelo, imao je dosta mana,lako je mogao da se iskrivi i da pukne a ja sam hteo sinu da napravim dobar instrument. Morao sam da odem do Amerike da bih kupio burgiju za bušenje puščanih cevi, to su specijalne burgije za duboko bušenje i mučio sam se dve godine da napravim i specijalnu mašinu za to, tako da sam sada usvojio u potpunosti proizvodnju kavala i naši kavali su jedni od najboljih. Frule takođe pravimo, različitih veličina i od različitih komada drveta masline, šimšira, ali i naše šljive. Ipak je najbolja frula od šljive jer to je naša frula od našeg drveta koja ima specifičan autentičan zvuk", kaže Nenad Miletić

U proizvodnji mu pomaže i sin Aleksa, koji ide u Srednju muzičku školu "Mokranjac" i koji je već dva puta bio prvak Vojvodine u fruli. Iako ne postoje takmičenja za kaval, on je i te kako zastupljen u muzici.

"Ja sam 2014.godine krenuo da sviram frulu, tada sam se zainteresovao i za kaval ali mi je delovao kao pretežak instrument za sviranje. Kada sam upisao muzičku školu "Mokranjac" tada sam prvi put uživo čuo kaval i zavoleo sam ga pa sam i upisao kod profesora Miloša Nikolića upravo kaval. Planiramo da u Starčevu napravimo sabor kavala, jer ne postoji takmičenje ni kod nas ni u inostranstvu. U filmskoj muzici je dosta zastupljen kao instrument, a mi čak ni ne znamo da je to kaval", objašnjava Aleksa Miletić.

Logo za instrumente, koje sada prodaju po čitavom svetu uradio je poznati, slikar Miloš Šobajić, koji je imao atelje baš u radionici porodice Miletić.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...