Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZAPOSLENI U ZF-u: Topli obrok hladan za radnike, topao za "FOODY" - | K-013 Portal

ZAPOSLENI U ZF-u: Topli obrok hladan za radnike, topao za "FOODY"

ZAPOSLENI U ZF-u: Topli obrok hladan za radnike, topao za "FOODY"

Zaposleni u nemačkoj kompaniji ZF u Pančevu, izuzetno su nezadovoljni zbog, kako navode, protivzakonitog uzimanja zarade od strane firme koja im isporučuje hranu.

Radnici koji su se obratili našoj redakciji žele da ostanu anonimni, jer se plaše otkaza, ali tvrde da im neko bez znanja rukovodstva fabrike, na mafijaški način, bukvalno otima deo ličnih primanja.

Prilikom sklapanja ugovora, kod svih radnika dogovoren je iznos od 9.000,00 dinara za topli obrok. Sloboda svakog zaposlenog je da sam odluči kako će raspolagati tim novcem. Od ličnih potreba zavisi da li će se tačan iznos, manje ili više novca utrošiti za ishranu. Firma je više nego korektno za srpske uslove izdvojila navedenu sumu.

Ipak, neke niže strukture, tačnije služba za ljudske resurse, u kojoj dominiraju stranački kadrovi, odlučila je da počne da uzima deo toplog obroka radnika za sebe, navode naši sagovornici.

Firma „FOODY“ iz Pančeva, dobila je posao u „ZF-u“ za isporuku hrane. U početku, zaposleni su mogli da biraju „FOODY“ kao jednu od opcija za obrok, po ceni od 300,00 dinara. Ipak, kako je vreme prolazilo, okolnosti su se menjale...

Zaposleni kažu da sada kantinu u ZF-u mora da posećuje svaki radnik ako ne želi da mu propadne novac. Po dogovoru ZF-a i „FOODY“-ja paušalno se oduzima 4.500,00 dinara mesečno svakom radniku i ide na račun ove firme. Naravno, cena obroka je porasla i sada iznosi 360,00 dinara, a 4.500,00 dinara je dovoljno za svega 12 obroka. Sa druge strane, ukoliko vam pak ostane novca za neki obrok sledećeg mesca - poništava se. Odnosno svakog poslednjeg dana u mesecu iznos na vašoj kartici za kantinu koji je preostao - briše se.

- Kvalitet usluge, odnosno proizvoda je isti kao kod svakog monopoliste. Loš. Hrana se pravi jednom dnevno-za prvu smenu. Ostalima se podgreva i ne dopunjuje.

„FOODY“ je sebi obezbedio toplu sigurnost. Od svakog radnika – preplaćen topli obrok. Mesečno 4.500,00 dinara po zaposlenom bez obzira da li su i koliko jeli. Očekuje se naravno i da će svih 9.000,00 dinara ići ovom, vlasti bliskom, preduzeću. Neki radnici su iz ovog razloga već napustili ZF, dodaju naši sagovornici.

Radnici podsećaju da je ovakvo primoravanje na potrošnju i otimanje od zarade protivustavno i nezakonito. Ističu da su zadovoljni radom u nemačkoj kompaniji, ali da režimski ljudi u nižim strukturama kvare utisak o poslu. Prvi korak je obraćanje medijima. Nadajući se da će se protokom ove informacije do vrha preduzeća problem rešiti, radnici ne bi voleli da budu primorani na angažovanje advokata i pokretanje sudskog postupka.

(K-013, foto: Ilustracija)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.