Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbirka stena, fosila i minerala stara 4.500 godina,u porodičnoj kući jednog Pančevca - | K-013 Portal

Zbirka stena, fosila i minerala stara 4.500 godina,u porodičnoj kući jednog Pančevca

zbirka stena, zbirka fosila, zbirka minerala, stanislav zivkov, pancevo

Pančevac Stanislav Živkov u svojoj porodičnoj kući čuva zbirku od 4.500 predmeta, pre svega stena i fosila. Sakupljao ih je celog života, a želja mu je da uskoro otvori muzej, koji će moći da posete ljubitelji geologije.

Svoju geološku zbirku 60-godišnji Stanislav Živkov prikuplja od malena, a stene je zavoleo uz oca, koji je radio kao geolog i učio ga kako da prepoznaje vredne komade, kako da ih konzervira i čuva. Pola kuće u Pančevu zauzimaju vitrine sa eksponatima.

"To su u principu četiri zbirke: minerali, fosili, to je paleontološka zbirka sa fosilima biljaka i životinja, zbirka stena i jedna mala memorijalna zbirka, radni pribor mog oca, njegova pisaća mašina, fotografije", istakao je StanislaŽivkov iz Pančeva.

Stanislav je predmete za svoju zbirku sakupljao po celom svetu, na putovanjima, najviše u zemljama bivše Jugoslavije, ali kaže da se mogu naći u svakom kamenolomu ili šljunkari, ako umeš da tražiš. Sa naučne tačke gledišta, sve je vredno, ali za njega komadi imaju i sentimentalni značaj.

"Jedan broj primeraka što mi je otac dao su mi najdraži. Recimo komad šljunka, koji mi je 1968. godine na plaži u Herceg Novom dao i rekao:"Ovo su ti fosili nomuliti." To izgleda kao mala sočiva", rekao je Živkov.

Laici koji dođu da vide zbirku mogu uživati u lepim oblicima i bojama kamenja, videti fosile školjki, puževa, okamenjenog drveta i paprati. Saznati interesantne stvari iz daleke prošlosti.

"Ovi sisari, mamutove kosti, divljih svinja, konja, zubi, vilice, to je sve do 50 hiljada godina staro, to je ledono doba. A ovo ostalo se meri desetinama i stotinama miliona godina", napomenuo je Stanislav Živkov.

Stanislav želi da svoju zbirku pretvori u muzej otvoren za posetioce. Treba mu novca da malo preuredi prostor, ali sve ostalo je spremno. Entuzijazma, volje I znanja ima, a to je ono što je najvažnije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS