Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website "Zeleni most" i "Pančevo nije rupa": Privredni prestup u Rafineriji - | K-013 Portal

"Zeleni most" i "Pančevo nije rupa": Privredni prestup u Rafineriji

pancevo nije rupa, zeleni most, privredni prestup u rafineriji

,,Površnost vazda fascinira svojom tendencioznošću da prikrije suštinu problema.“ (Lebrecht Gaspar)

Ova rečenica je opis Nacrta plana/Strateške za potencijalno skladište za privremeno odlaganje opasnog otpada u okviru NIS RNP.

"Ponovo se aktivirala tema izgradnje skladišta za privremeno skladištenje opasnog otpada u okviru NIS RNP. Stručnom timu na čelu sa Dolovački-Zafrović pridružio se saradnik na izradi Nacrta plana i Strateške, firma ECOLigica URBO iz Kragujevca, još se ne zna za čije novce?!

Da li angažovanje ove firme kao saradnika potvrđuje našu prošlogodišnju bojazan, kao i jednu od glavnih primedbi, da JP ,,Urbanizam” Pančevo  nema stručno lice za temu zaštite životne sredine, koje je sposobno da izrađuje ovakvu vrstu elaborate?!  

Prošle godine su Udruženja ,,Zeleni most” i ,,Pančevo nije rupa” bila jedina dva udruženja koja su predala primedbe u pisanoj formi i iste učinile dostupne svim zainteresovanim građanima Pančeva. Bilo je nekolicina primedbi. Nadamo se da će ovoga puta više građana učestvovati, jer tema je veoma bitna. Drago nam je da smo nakon prošlogodišnje peto časovne rasprave na temu skladišta opasnog otpada u okviru NIS RNP, ipak uspeli da zainteresujemo građane. To je veliki pomak u odnosu na ranije i drago nam je da su naše smernice, anekta, kao i emisije, i razne objave na tu temu na društvenim mrežama, kao i u medijma doveli do blagogog povećanje nivoa svesti kod ljudi o problemu u kojem se svi mi nalazimo.

Svesni smo da su naše prošlogodišnje primedbe skoro sve (osim jedne) bile odbačene, ali čitanjem novog Nacrta i Strateške uviđamo da su ipak određene primedbe prihvaćene, što je takođe pomak.

 Na svetlost dana pojavio se novi Nacrt i nova Strateška. ,,Mukotrpnim zalaganjem i predanim radom” JP ,,Urbanizma” Pančevo dobili smo zamisao pretočenu u novi elaborat. Određeni delovi elaborata su popravljeni, ali primedbi i dalje ima izuzetno mnogo. Smatramo da dokle god se ne uklone sve primedbe, Nacrt i Strateška moraju da trpe promene.

Ono što je ovoga puta primećeno, a promaklo nam je prošlog puta jeste elaborat za rani javni uvid za ovu temu iz oktobra 2019. godine gde se vide krucijalne promene u podeli prostora, odnosno naknadnom povećanju za upitne potrebe.

U tom elaboratu iz 2019. stoji da je deo parcele namenjen za skaldište 22ar 68m2 koje se u novim Nacrtima / Strateškoj povećalo na 77ar 10m2. Prostor samog objekta je ostao u istim gabaritima, ali se javlja prostor od preko 37ar čija namena nije jasno definisana i koja kao takva lako može biti pretvorena u nove kapacitete za potrebe odlaganja opasnog otpada bez znanja javnosti, a sa mogućnošću proširenja da budu i od značaja za nacionalni nivo, tj. da se opasni otpad iz čitave zemlje privremeno skladišti kod nas u Pančevu.

Na ovo pitanje očekujemo iscrpni odgovor od odgovornog urbaniste.

Problem koji postoji kako u prethodnom tako i u novom Nacrtu/Strateškoj je objekat bez upotrebne dozvole koji se sve vreme koristi u NIS RNP (od 2007.) za potrebe privremenog skladištenja opasnog otpada. Zabrinjavajuće je da jedna tako velika firma sebi dozvoli postojanje ,,ad hoc” podignutog objekta bez upotrebne dozvole. Na strani 19 u Strateškoj jasno piše da trenutno u NIS RNP postoji skladište za privremeno odlaganje opasnog otpada ali tehnički neuslovno. U čl. 88. st.1 tačka 7 Zakona o upravljanju otpadom takvo činjenično stanje se opisuje: ,,..skladišti otpad na mestima koja nisu tehnički opremljena za privremeno čuvanje otpada na lokaciji proizvođača i/ili vlasnika,..”.

Još više zabrinjavajuće je što nadležne institucije ćute. Stiče se utisak da velike firme imaju privilegiju u zakonodavstvu naše države, što svakako ne pomaže ulivanju poverenja kod građana.

Taj objekat se svrstava po Zakonu o upravljanju otpadom u privredni prestup počinjenom od strane Rafinerije. Tužno je da institucije kako republičke , tako i lokalne, još uvek nisu reagovale na adekvatan način. Zbog toga tražimo odgovornost onih koji su prekršili Zakon, kao i odgovornost odgovornih lica u institucijama zbog ne reagovanja po Zakonu", rekli su za portal K-013 Sanja Marković i Miša Sekulić, predstavnici ova dva udruženja.

Linkovi koji vas upućuju na dosadašnji rad ova dva udruženja na temu potencijalnog objekta za privremeno skladištenje opasnog otpada u okvir NIS RNP:



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.