Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Žetva suncokreta u Južnom Banatu, ratare brine niska otkupna cena - | K-013 Portal

Žetva suncokreta u Južnom Banatu, ratare brine niska otkupna cena

zetva suncokreta, juzni banat

U Južnom Banatu lepo vreme poljoprivrednici koriste za žetvu suncokreta, a oni koji još nisu počeli taj posao priželjkuju da miholjsko leto još potraje. Prinosi su veći od očekivanih, ali brine ih najavljena niska otkupna cena.

Na 63.500 hektara u Južnom Banatu, što predstavlja petinu ukupnih setvenih površina na ovom području, još traje žetva suncokreta. Poljoprivrednici u opštini Kovin su zadovoljni prosečnim prinosom od 3,5 tona po hektaru, ali u Pančevu oni koji su imali kasniju setvu još nisu ušli u njive.

"Suncokret je osetio ovu sušu, konkretno ovde u Pančevu još nije završena žetva. Vratio sam se sad sa njive i video da je još zelen. Promene su velike, tako da moramo sačekati još dva tri dana. Sad samo da ne padne kiša. Onda će biti problema, jer ćemo morati da čekamo da se osuši, pa će opasti i kvalitet i prinos", kaže za RTS Nikola Pavlov, poljoprivrednik iz Pančeva.

Ratari ističu da je u prethodnih godinu dana poskupeo sav repromaterijal, zaštitna sredstva i rezervni delovi za poljoprivrednu mehanizaciju, ali i jestivo suncokretovo ulje, i zato očekuju da će otkupljivači povećati trenutnu otkupnu cenu njihovog proizvoda.

"Mi očekujemo realnu cenu od 60 dinara plus PDV. Međutim, opet ima kalkulacija na tržištu i velike kompanije su izašle sa svojom cenom od 53 dinara plus PDV. Ako znamo da je prošle godine ulje bilo oko 110 dinara, a ove godine je oko 200 dinara i da je poskupelo skoro 100 odsto, onda bi naspram toga otkupna cena trebala da bude 70 dinara plus PDV", ističe Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Stručnjaci iz Instituta "Tamiš" u Pančevu apeluju na poljoprivrednike da vode računa o plodoredu, jer on pored vremenskih prilika i primene agrotehničkih mera utiče na prinose, pogotovu na suncokret koji na istoj njivi treba sejati svake pete godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.