fbpx

Arheolozi pronašli figurine žena stare više od 23.000 godinaU blizini francuskog grada Amijena, severno od Pariza, arheolozi su pronašli figurine žena iz perioda paleolita čija je starost procenjena na više od 23.000 godina, prenosi Tanjug.

Paleolitske grupe lovaca sakupljača nastanjivale su svakoga leta severnu oblast budućeg grada gde su izrađivali vrhove strela, sečiva, nakit i iz krede male figure koje su arheolozi nazvali „Venerama iz Renakorta”.

Kako je objavio najnoviji broj dvomesečnog časopisa „Arheolodži” za mart–april, sada je pronađena jedna takva „Venera” na dubini od četiri metra na kojoj su veoma dobro izrezani detalji.

Na figuri se i sa lica i sa naličja vidi kosa koja podseća na šlem od kockica, a sa prednje strane se vide bujne dojke i poveći stomak na kome je urezan pupak. Sa leđa se vidi poveća stražnjica koja je veoma realistički oblikovana.

Prema rečima arheologa, njihov je cilj da istraže i utvrde kako je ova figura rađena. Njen kvalitet daleko nadmašuje slične male skulpture iz kako ga nazivaju, gravetijanskog perioda (28.000–22.000 pre nove ere).

(Tanjug)
Komentre omogućio K-013.com