Arhiva Politikinog zabavnika dostupna onlajn -

Arhiva Politikinog zabavnika dostupna onlajn


pancevo, beograd, novi sad

Kada je predstavnik Volta Diznija došao na prijem kod maršala pitao ga je šta to fali Mikiju Mausu kad ne može da izlazi u Jugoslaviji? Tito je rekao: „Ja volim Paju Patka“. Zahvaljujući toj rečenici skinuta je komunistička zabrana Paje i Mikija i ponovo je pokrenut “Zabavnik”

 

Pre tačno osam decenija pojavio se prvi put na kioscima u tiražu od 40.000 primeraka. Koštao je jedan dinar i bio je velikog formata, poput dnevnog lista „Politika“. Imao je ukupno dvanaest strana, od kojih su četiri bile odštampane u crnoj i crvenoj boji. Sa naslovne strane smešio se „Miki, hrabri krojač“, a druga strana je bila posvećena romanu Edgara Alana Poa „Zlatni jelenak“. Tog 28. februara 1939. godine zakoračio je u živote tadašnjih i mnogih budućih generacija.

Vreme ga, za razliku od mnogih njegovih štampanih „kolega“, nije pregazilo. Možda i zbog toga što je od prvog dana ostao veran zanimljivim, poučnim i pametnim temama. Naučne činjenice, zanimljivosti iz sveta, mudre misli, književni i istorijski članci, prošarani humorom, enigmatikom i nezaobilaznim stripovima – ipak nikada ne izlaze iz mode, ma kako „šugava vremena“ carovala oko nas.

ROMANTIČNA TAJNA PORODICE RIBNIKAR

Pojavljivanje „Zabavnika“ na medijskom nebu na poseban način je povezano sa unukom osnivača „Politike“ Davorinom Darkom Ribnikarom. Njegov otac, Vladislav Sl. Ribnikar, želeo je da napravi nešto što nije postojalo u srpskoj štampi krajem tridesetih godina prošlog veka.

-Sa ekipom svojih kolega, ozbiljnih novinara, razvio je ideju da se pojavi zanimljivo, drugačije i jezički savršeno novo „Politikino“ izdanje. Raspisan je konkurs za ime i svaki treći predlog je bio da se nazove „Zabavnik“. Tako je demokratski kršten ovaj časopis. U međuvremenu, moja majka Jara je zatrudnela i otac joj je, u izrazu ljubavi, rekao da „Zabavnik“ poklanja njoj i detetu – ispričao je Darko Ribnikar u jednom intervjuu, otkrivajući ovaj romantični detalj iz svoje slavne porodice.

Predratni brojevi „Zabavnika“ su prava riznica za ljubitelje stripova, u njima mogu da pronađu „Flaša Gordona“, „Ripa Kirbija“, „Tarzana“, „Fantoma“, „Mikija Mausa“…

TITO JE VOLEO PAJU PATKA

Tokom Drugog svetskog rata „Zabavnik“ je prestao da izlazi, a nakon rata strip je bio proglašen za nepoželjnu „kapitalističku ideju“ i doživeo je cenzuru – nije smeo da bude štampan. I možda nikada više generacije Jugoslovena ne bi imale priliku da uživaju u čitanju stripova, da Tito nije simpatisao jednog od Diznijevih junaka.

Jednom prilikom je predstavnik Volta Diznija iz Atine došao na prijem kod maršala. Tada ga je, na kraju razgovora, pitao šta to fali Mikiju Mausu kad ne može da izlazi u Jugoslaviji? Tito je, umesto odgovora, tada javno rekao: „Ja volim Paju Patka“. Zahvaljujući toj rečenici Paja i ostali drugari su ponovo osvanuli u novinama, a Vladislav Ribnikar je obnovio „Zabavnik“ 1952. godine.

SVI BROJEVI DOSTUPNI ONLAJN

Danas, sve stare brojeve možete da čitate u arhivi, a novi se objavljuju sa mesec dana zakašnjenja. Ukucajte web adresu „Politikinog zabavnika“ ( http://politikin-zabavnik.rs/ ), odaberite kategoriju „Arhiva“ i uživajte u carstvu ovog kultnog časopisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti