Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Autentični srpski proizvodi - po čemu smo prepoznatljivi u svetu! - | K-013 Portal
autentični srpski proizvodi

Autentični srpski proizvodi - po čemu smo prepoznatljivi u svetu!


Srbija ima mnogo proizvoda sa kojima bi mogla osvojiti sva strana tražišta, ali da bi jedan od njih postao zaista uspešan - potrebna je duga tradicija i mnogo ulaganja u prepoznavanje brendova.

Nekoliko autentičnih srpskih proizvod uspelo je da bude prepoznato u svetu i postali su najbolji ambasador naše zemlje. Evo o kojim se proizvodima radi.

Mlečni proizvodi - jogurt i pirotski kačkavalj

Mlečni proizvodi domaće proizvodnje značajno se razlikuju od svih ostalih mlečnih proizvoda koji druge nacije proizvode. Počnimo samo od jogurta i uvidećete da nigde u svetu nećete pronaći jogurt kao naš. Turci i Grci proizvode nešto slično, ali ni blizu gusto i ukusano kao kod nas.

Jedan mlečni proizvod koji se u svetu izdvojio kao reper za srpske proizvode od mleka jeste pirotski kačkavalj. Ova vrsta specifičnog kačkavalja potiče sa obronaka Stare planine i nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Jedna jedina - rakija šljivovica

Šljivovica je verovatno i najpoznatiji ambasador naše zemlje i nadaleko čuven predstavnik srpskog gostoprimstva. Uz šljivovicu se nazdravlja, dočekuje i ispraća, a jedino kod nas rakija od ovog voća ima specifičan ukus. O čemu se radi - znaju samo domaćini koji je generacijama unazad prave.

Srbija je i inače poznata kao zemlja rakije! Naša “Žuta osa” je jedina rakija koja se služi u avionima, i to ne samo naše avio-kompanije već i mnogih stranih. U Srbiji možete pronaći i počastiti se brojnim vrstama rakije, a neke od omiljenih i svakako najčuvenijih su, pored šljive, i rakija od kajsije, dunje, kruške, jabuke i lozovača.

Crveno blago - ariljska malina

Malina je kraljica voća u Srbiji. Naša zemlja je vodeći izvoznik maline na svetskom nivou, sa Čileom kao jedinim “konkurentom”. Klima u Srbiji i umereno planinski teren veoma pogoduje razvoju i plodonosnosti ove biljke, a kao regioni sa najviše potencijala za malinu, već godinama unazad prednjače valjevski, ivanjički, kraljevački, leskovački, čačanski i požeški okrug.

Još mu niko nije odoleo - ajvar

Ako je malina kraljica voćki, onda je na prestolu povrća definitivno paprika - sudeći po preferencijama ovdašnjeg stanovništva. Za ajvar kažu da je “srpski kavijar”, a ova tvrdnja ukorenjena je i u etimološko poreklo reči (havyar).

Ajvar je neizostavni deo zimnice u gotovo svim odmaćinstvima na Balkanu, a tegla ajvara često se nosi i na poklon tokom zime! Zahvaljujući autentičnim ukusima paprike i patlidžana, kuvanje i jedenja ajvara uvek podseća na tradicionalnu srpsku kuhinju.

Leskovački domaći ajvar dobio je i međunarodnu oznaku kvaliteta. Žig je dobio po Lisabonskom aranžmanu za zaštitu oznaka porekla proizvoda, omogućavajući prodaju našeg ajvara u 26 zemalja sveta!

Još neki autentični srpski proizvodi

Sremski kulen, užički pršut, rtanjski čaj, valjevski duvan čvarci, leskovački roštilj, svrljiški kačkavalj, futoški sveži i kiseli kupus, homoljski med, ali i pirotski ćilim - autentični srpski proizvodi mogu se pronaći na svakom koraku u našoj zemlji!

Svaki gost koji poseti našu zemlju biće do tančina upoznat sa svakim od njih, što je praktično neophodno kako bi na pravi način upoznao dušu našeg naroda! Naša država i preduzetnici pokušavaju da listi koju smo vam predstavili dodaju i još neke proizvode.

Zaštitom geografskog porekla dobijaju i proizvođači i potrošači, jer osim posebnog porekla, svi pomenuti proizvodi poseduju i vrhunski kvalitet, pa su i kupci spremni da za njih plate više!

“Problem” teritorijalne rasprostranjenosti sličnih proizvoda

Poslednjih godina spekuliše se o “krađi” proizvoda odnosno, pominje se prisvajane srpskih brendova od strane drugih država. Činjenica da živimo na istom (ili barem relativno bliskom) prostoru podrazumeva i to da delimo slične navike, sličnu hranu i način pripreme različitih proizvoda.

Takođe, treba imati na umu da niko ne može da nam ukrade proizvode! Svi u svetu mogu da naprave rakiju i da na njoj napišu “šljivovica” - to je njihovo apsolutno pravo. Do problema dolazi jedino ako neko u Americi, Rusiji ili Švedskoj na svoju rakiju stavi natpis srpska, valjevska ili užička šljivovica.

Slična je situacija i sa ajvarom. Osmanlije su ga donele na naše prostore, ali zavisno od pondeblja, domaćice su razvijale posebne načine pripreme, ukuvavanja i dodataka, po čemu su se svi ti ajvari počeli razlikovati.

Da li ste već pronašli svoj omiljeni i autentični srpski proizvod? Jeste li probali sve koje smo naveli? Ukoliko još niste imali priliku - vreme je da to učinite, ovaj period kao stvoren je za upoznavanje naše zemlje i uživanju u gurmanlucima koje samo ovde možete pronaći. Prijatno!

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...