Auto-gume veći zagađivači od izduvnih gasova -

Auto-gume veći zagađivači od izduvnih gasova


Nisu samo izduvni gasovi iz automobila pretnja čistom vazduhu, jer su mnogo gora pretnja čestice koje se oslobađaju usled trošenja guma, kočnica i površine kolovoza.

Istraživanje koje je sprovela britanska nezavisna institucija za naučno ispitivanje zagađenja u saobraćaju, Emissions Analytics, otkrila je da prosečni porodični automobil prilikom vožnje i interakcije guma, kočnica i površine puta proizvodi 1.289 puta više štetnih čestica nego izduvni gasovi.

U okviru studije napravljen je test kako bi se utvrdilo koliko auto stvara šštetnih emisija koje ne potiču od izduvnih gasova. Trošenje guma i kočnica napravili su 5,8 grama štetnih čestica. S druge strane, prema poslednjim standardima, emisija gasova ograničena je na 0,0045 g/km, prenosi Index.hr.

Studija je sprovedena u idealnim uslovima, a ne u onim u kojima se zapravo vozi. Ispitivanja britanske kompanije provedena su s pravilno napumpanim novim gumama na glatkom kolovozu.

U realnim uslovima rezultati bi mogli biti gori, jer zagađenje guma pogoršavaju loši putevi, nedovoljno napumpane gume, kao i gume lošeg kvaliteta. Kamioni su posebna briga, navodi Motor Biscuit.

"Vreme je da se razmotri ne samo ono što dolazi iz auspuha, već i čestice zagađenja koje proizvodi trošenje guma i kočnica. Naši početni testovi otkrivaju šokantnu količinu štetnih čestica od guma. To je 1.000 puta gore od emisija štetnih gasova. Ono što je još više zastrašujuće je što je trošenje guma potpuno neregulirano. S porastom prodaje težih SUV-a i električnih automobila, štetne čestice koje ne dolaze od izduvnih gasova postale su ozbiljan problem", kaže istraživač Ričard Lofthaus.

Istraživači navode da se s kratkoročnim merama, kao što je dovoljna napumpanost guma, smanjenje težine vozila i korišćenje kvalitetnih guma, mogu smanjiti ova zagađenja.

(Tanjug)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com