Donja Branjevina: Građevina iz ranog neolita ugledala svetlost dana -
arheologija, rani neolit, neolit, Donja Branjevina

Donja Branjevina: Građevina iz ranog neolita ugledala svetlost dana

Na Arheološkom lokalitetu Donja Branjevina kod Deronja, posle 25 godina nastavljena su iskopavanja. Još jedna građevina iz ranog neolita ugledala je svetlost dana.

Na samo dva ašova dubine arheolozi su pronašli građevinu jasno definisanih kontura, što je dovoljan znak da je Donja Branjevina dve i po decenije neopravdano bila zapostavljana.

Ovaj lokalitet 1965. godine otkrio je je arheolog amater Sergej Karmanski iz Odžaka, koji je 1989. godine postao poznat po pronalasku figure Crvenokose boginje. Novi projekat obuhvatiće detaljna istraživanja i predstavlja nastavak radova na lokalitetu koji čuva tajne jednog od najstarijih ratarskih naselja u Evropi. Neke od tih tajni starih 7.000 godina otkrivene su i ovog puta.

"Najveće i najprijatnije iznenađenje koje se otkriva u ovom trenutku je zasigurno jedan grob iz tog vremena koji se nalazi odmah pored tog stambenog objekta i vrlo verovatno još jedan. I oni su retkost za ovo vreme, a pogotovo ono što otkrivamo u poslednjih sat i po vremena. Ne samo da je pokojnik sahranjen, nego je bio sahranjen sa nekim darovima koji su vrlo važni i karakteristični i važni za razumevanje njihove ideologije i odnosa prema mrtvima", izjavio je Andrej Starović, arheolog Narodni muzej Beograd.

"Nama je cilj da prikupimo ove godine što više podataka i dobro je što smo u 21 veku što se toga tiče, pa pribegavamo i zovemo u pomoć druge nauke i tehnologije koje će na najbolji način da nam pomognu da možemo kasnije na osnovu rezultata tih analiza da dobijemo pouzdanu sliku i kako su ti ljudi živeli u periodu neolita", saopštila je Anđelka Putica, kustos arheolog Gradskog muzeja Sombor.

Muzejska zbirka iz Odžaka je Crvenokosu boginju nedavno preselila u Beograd, ali je u odžačkoj postavci ostalo još puno zanimljivih predmeta.

"Mi smo uradili neke nove analize tih predmeta koji su bili iskopani, između ostalog smo radili neke datume i dobili reultate, na primer da je jedna od kašika za koju znamo da je korišćena za hranjene dece, to su analize pokazale, sa Donje Branjevine datovana baš u period ranog neolita", rekao je Nenad Jovančić, kustos Arheološke zbirke u Odžacima.

Ovogodišnja istraživanja Donje Branjevine rade Narodni muzej iz Beograda i Gradski muzej Sombor, a finansira ih Ministarstvo kulture sa 900.000 dinara. Kada novac bude prebačen biće urađene analize pronađenih fragmenata, uzoraka građevina. U izgledu je i međunarodni istraživački projekat. Sve to će nam pomoći da saznamo više detalja iz života prvih ratara na ovom području.

(RTV)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com