Dva mladunca orla krstaša obeležena satelitskim odašiljačem
orlovi krstasi

Dva mladunca orla krstaša obeležena satelitskim odašiljačem
montekristo 0507


Orlovi krstaši prvi put će biti praćeni uz pomoć satelitskih odašiljača, najnovije tehnologije koja će ornitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućiti da dođu do dragocenih informacija za opstanak te najređe vrste ptica grabljivica u zemlji, a koja je, uz sve, simbol sa nacionalnog grba.

Društvo dodaje da će mladunci orla krstaša Mima i Mihajlo slanjem vrednih informacija pomoći će da se njihova vrsta bolje upozna i zaštiti.

"Sa svega tri para, orlovi krstaši najređa su ptica grabljivica u Srbiji. U Crvenoj knjizi ptica Srbije dobili su kategoriju kritično ugrožene vrste zbog izuzetno male brojnosti i velikih opasnosti koje prete njihovom opstanku u prirodi", navodi Društvo.

Podsećaju da se krstaši gnezde na samom severu Banata, u prostranstvu stepa i oranica.

"Naša mala nacionalna populacija deo je veće panonske populacije koja broji više stotina parova u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj", saopštilo je Društvo.

Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje".

Čuvanje gnezda je, kao i godinama unazad, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde.

Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine četiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo.

U petak 2. jula tim ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kolegama iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i veliku pomoć profesionalnih alpinista posetio je gnezda orlova krstaša.

Svi mladunci su obeleženi metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, i da im priskoče u pomoć ako bude potrebno.

Za naše krstaše, kako navode u Društvu najveće pretnje su trovanje i nedostatak drveća na kojima bi se gnezdili.

Društvo upozorava da su ovog proleća zabeležili nekoliko slučajeva trovanja ptica na severu Banata, a samo pukom srećom orlovi nisu stradali.

Dodaju da neodgovorna upotreba pesticida i sve češće namerno trovanje lisica, šakala, pasa i drugih mesojeda hitno mora da se zaustavi kako bismo sačuvali ptice sa nacionalnog grba, kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble