Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dva mladunca orla krstaša obeležena satelitskim odašiljačem - | K-013 Portal
orlovi krstasi

Dva mladunca orla krstaša obeležena satelitskim odašiljačemOrlovi krstaši prvi put će biti praćeni uz pomoć satelitskih odašiljača, najnovije tehnologije koja će ornitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućiti da dođu do dragocenih informacija za opstanak te najređe vrste ptica grabljivica u zemlji, a koja je, uz sve, simbol sa nacionalnog grba.

Društvo dodaje da će mladunci orla krstaša Mima i Mihajlo slanjem vrednih informacija pomoći će da se njihova vrsta bolje upozna i zaštiti.

"Sa svega tri para, orlovi krstaši najređa su ptica grabljivica u Srbiji. U Crvenoj knjizi ptica Srbije dobili su kategoriju kritično ugrožene vrste zbog izuzetno male brojnosti i velikih opasnosti koje prete njihovom opstanku u prirodi", navodi Društvo.

Podsećaju da se krstaši gnezde na samom severu Banata, u prostranstvu stepa i oranica.

"Naša mala nacionalna populacija deo je veće panonske populacije koja broji više stotina parova u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj", saopštilo je Društvo.

Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje".

Čuvanje gnezda je, kao i godinama unazad, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde.

Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine četiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo.

U petak 2. jula tim ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kolegama iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i veliku pomoć profesionalnih alpinista posetio je gnezda orlova krstaša.

Svi mladunci su obeleženi metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, i da im priskoče u pomoć ako bude potrebno.

Za naše krstaše, kako navode u Društvu najveće pretnje su trovanje i nedostatak drveća na kojima bi se gnezdili.

Društvo upozorava da su ovog proleća zabeležili nekoliko slučajeva trovanja ptica na severu Banata, a samo pukom srećom orlovi nisu stradali.

Dodaju da neodgovorna upotreba pesticida i sve češće namerno trovanje lisica, šakala, pasa i drugih mesojeda hitno mora da se zaustavi kako bismo sačuvali ptice sa nacionalnog grba, kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

(Tanjug)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.