Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Egipat objavio otkriće 59 sarkofaga - | K-013 Portal
Egipat, sarkofag, nova otkrića

Egipat objavio otkriće 59 sarkofaga


Egipatski ministar za turizam i antikvitete Halid el-Anani rekao je danas da su arheolozi pronašli desetine drevnih kovčega u velikoj nekropoli južno od Kaira.

Ministar je izjavio da je pronađeno najmanje 59 zapečaćenih sarkofaga, većina s mumijama u njima, koji su zakopani pre više od 2.600 godina.

El-Anani je govorio na konferenciji kod čuvene Stepenaste piramide faraona Zosera u Sakari, gde su sarkofazi otkriveni.

Jedan je čak bio i otvoren pred novinarima da bi mogli da vide mumiju. Ceremoniji je prisustvovalo i nekoliko stranih diplomata.

Na platou Sakare se nalazi najmanje 11 piramida, uključujući i Stepenastu, kao i stotine grobnica zvaničnika i drugi lokaliteti koji pokrivaju period od Prve dinastije (2920-2770 p.n.e) do koptskog perioda (395-642 n.e).

„Mislim da je ovo početak velikog otkrića“, rekao je egipatski ministar i dodao da se ne zna koliko će kovčega tek biti iskopano.

Egipatski zvaničnici su prošlog meseca objavili pronalazak prve grupe kovčega.

Lokalitet Sakara je deo nekropole nekadašnje egipatske prestonice Memfisa i on obuhvata čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Siru, Dašuru i Abu Ruvaišu. Ruševine Memfisa se od sedamdesetih nalaze na listi svetske baštine UNESKO.

(Beta)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...