Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Egipat: Pronađeno oko 100 netaknutih sarkofaga u Sakari - | K-013 Portal
egipat, sarkofag, sakara

Egipat: Pronađeno oko 100 netaknutih sarkofaga u Sakari


Egipat je u danas saopštio da je pronađeno više od stotinu netaknutih sarkofaga starijih od dve i po hiljade godina, što je najveće takvo otkriće ove godine, prenosi u subotu Radio Slobodna Evropa.

Zapečaćeni drveni sanduci, koji su otvoreni na licu mesta, pripadali su visokim zvaničnicima kasnog perioda Ptolomeja drevnog Egipta.

Pronađeni su u tri nekropole na dubini od 12 metara u oblasti Sakara, južno od Kaira.

Arheolozi su, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u jednom sanduku pronašli mumificirano telo omotano platnom i ukrašeno hijeroglifima u boji.

Sakara, u kojoj se nalaze desetine piramida, drevnih manastira i grobnih mesta životinja, predstavlja veliku nekropolu drevne egipatske prestonice Memfisa.

Ovo značajno otkriće usledilo je mesec dana nakon što je u istoj oblasti pronađeno 59 drugih dobro očuvanih sanduka, slične starosti od oko 2.500 godina, navodi AFP.

"Sakara tek treba da otkrije sve svoje sadržaje, to je pravo blago", rekao je ministar turizma i antikviteta Kaled al-Anani.

On je dodao da su iskopavanja u toku. "Kada god ispraznimo jednu grobnicu, uvek pronađeno ulaz za drugu", naveo je Al-Anani i dodao da je otkriveno više od 40 statua drevnih božanstava i posmrtnih maski.

Još dve drvene statue pronađene su u grobnici sudije iz šeste dinastije, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.

Sarkofazi će biti podeljeni muzejima u Egiptu, uključujući Veliki egipatski muzej koji tek treba da bude otvoren u Gizi.

(FoNet)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...