fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

finska sauna, unesko

Finska sauna uvrštena na Uneskovu listu nematerijalne baštine

Na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine, čiji je cilj podizanje svesti i zaštita važnih aspekata kulturnog nasleđa širom sveta, dodata je i finska sauna.

Na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine nalaze se usmene tradicije, izvođačke umetnosti, lokalno znanje i tradicionalne veštine. Na listu su već uvrštene indijska joga, brazilska kapuera, belgijska kultura piva i pravljenje pice na napuljski način, a sada se i tradicija finske saune našla na prestižnoj listi.

To je prvi aspekt finske nematerijalne kulture koji se našao na Uneskovoj listi.

U svom saopštenju iz Uneskoa ističu značaj saune u finskoj kulturi koji se tradicionalno smatra svetim prostorom – "crkvom prirode". U središtu iskustva leži lejli, duh ili para koja se oslobađa bacanjem vode na gomilu zagrejanog kamenja.

Unesko dodaje da je sauna "lako dostupna svima" jer se procenjuje da u Finskoj ima 3,2 miliona sauna za pet i po miliona stanovnika. Sauna ima u svim veličinama, oblicima i vrstama: od električnih do onih koje se greju na drva.

Pored ugleda i časti koji donosi ova lista, to znači da će Finska u budućnosti biti odgovorna da zaštiti svoju kulturu tradicije saune.

Značaj saune potvrdila je i finska ministarka nauke i kulture Anika Sariko, koja je istakla da je sauna sastavni deo svakodnevnog života i način održavanje zdravlja Finaca.

"Sauna je veliki deo finske tradicije, kulture, istorije. Mi Finci živimo, dišemo, spavamo, jedemo i idemo u saunu", navodi Lena Marsio iz finskog Nacionalnog odbora za antikvitete.

Nekada je subota bila dan za odlazak u saunu, ali danas Finci idu bilo koji dan u nedelji – ukupno oko 200 miliona puta godišnje. Magazin Tajm je 2018. godine finsku javnu saunu Lojili u Helsinkiju stavio na listu 100 najznačajnijih mesta na svetu.

(RTS)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.