Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Globalno zagrevanje preti čak i kaktusima, i njima je pretoplo - | K-013 Portal
kaktus, globalno zagrevanje

Globalno zagrevanje preti čak i kaktusima, i njima je pretoploŠezdeset odsto vrsta kaktusa zateći će se u manje gostoljubivim klimama u decenijama koje dolaze kako jača globalno zagrevanje, prema rezultatima novog istraživanja.

Do 2070. godine do 90 odsto vrsta kaktusa moglo bi pretiti izumiranje zbog klimatskih promena, gubitka staništa i drugih uzroka stresa, tri puta više nego sada, ističu naučnici u članku objavljenom u časopisu "Nature Plants".

Gotovo 1.500 vrsta kaktusa koje su se proširile američkim kontinentom živi u raznolikim klimama, od pustinja u nizinama do visokih Anda, od krajnje suvih ekosistema do vlažnih tropskih šuma.

Među žarištima bioraznolikosti u kojima se nalazi veliki broj vrsta kaktusa s puno primeraka nalaze se središnji Meksiko i brazilska atlantska šuma.

Kako bi proverili da li će kaktusima koristiti topliji svet s više suša, naučnici na čelu sa Majklom Piletom sa univerziteta u Arizoni proučili su podatke o više od 400 vrsta i testirali modele koji pokazuju kako bi im moglo biti sredinom veka i kasnije u različitim scenarijima kad je reč o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Otkrića su ukazala na "pesimističniju budućnost".

Glavna pretnja po kaktuse u ovome trenutku je širenje poljoprivrede, uz uništavanje tla, gubitak bioraznolikosti i njihovo sakupljanje u različite svrhe.

I bez klimatskih promena, kaktusi su "jedna od najugroženijih grupa organizama na svetu", istakli su, upozorivši da više od 30 odsto vrsta kaktusa preti rizik od izumiranja.

Prema umerenom scenariju kad su u pitanju emisije gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa sadašnjim politikama, globalno zagrevanje takođe će uskoro biti značajna pretnja.

"Naši rezultati sugerišu da će klimatske promene postati glavni pokretač rizika za izumiranje kad su u pitanju kaktusi i 60 do 90 odsto vrsta obuhvaćenih istraživanjem biće negativno pogođeno globalnim zagrevanjem", istakli su naučnici.

Za četiri do pet decenija gotovo 25 odsto vrsta kaktusa moglo bi se nalaziti u klimama na koje nisu navikle.

Ranija istraživanja ukazala su na otežanu fotosintezu ako globalna temperatura poraste za samo dva stepena Celzijusa.

Prosečna temperatura na površini Zemlje, uključujući okeane, već je 1,1 stepen Celzijusa viša nego u industrijsko doba, a samo na kopnu je oko 1,7 stepeni viša.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.