Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Godišnjica atentata na Franca Ferdinanda u Sarajevu - | K-013 Portal
gavrilo princip, franc ferdinand atentat

Godišnjica atentata na Franca Ferdinanda u SarajevuNa Vidovdan, 28. juna 1914., pripadnik tadašnje Mlade Bosne Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, tokom njihove posete Sarajevu.

Pošto je bio veoma mlad za smrtnu kaznu, Princip je osuđen na 20 godina zatvora, koju je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od izmučenosti i tuberkuloze, 28. aprila 1918.

U zatvoru je bio mučen, a zbog loših zatvorskih razboleo se i umro neposredno pred kraj Prvog svetskog rata.

U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti.

Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.

Pre sedam godina, na stotu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata Principu je u novosagrađenom gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik.

Spomenik je izliven u bronzi i visok je dva metra, a njegov autor je beogradski vajar Zoran Kuzmanović.

(Tanjug)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.