Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website I peti okean će zvančino biti priznat i ucrtan na mape - | K-013 Portal
peti okean

I peti okean će zvančino biti priznat i ucrtan na mapePrvi put posle više od sto godina otkako je Nacionalno geografsko društvo mapiralo svetske okeane, najavljuje se da će priznati i peti. Naime, Društvo je ove nedelje najavilo da će Južni okean, vodenu površinu koje okružuje Antarktik, prepoznati kao peti svetski okean.

"Naučnici odavno znaju da postoji posebna ekološka regija oko Antarktika", rekao je u intervjuu geograf Nacionalnog geografskog društva Aleks Tejt.

Ipak, u međunarodnoj naučnoj zajednici nije postignut dogovor o imenu i granicama ove vodene površine.

Zvaničnici Nacionalne okeanske i atmosferske uprave (NOAA) rekli su da je Savezna agencija vodeno telo prepoznala kao peti okean još 1999. godine, kada je američki Odbor za geografska imena odobrio naziv "Južni okean". Međutim, kada su 2000. Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO) preložene granice okeana, NOAA smatra da se nisu složile sve članice organizacije. Inače, Međunarodna hidrografska organizacija jedna je od glavnih referenci Nacionalne geografije kada je u pitanju savetovanje o imenima mesta.

Tejt je podsetio da, iako je Nacionalno geografsko društvo na svojim mapama i ranije označavalo okean, nije ga i zvanično priznavalo zbog nedostatka šireg sporazuma.

"Mislili smo da je u ovom trenutku važno da ga i zvanično priznamo. Ljudi od nas traže geografske činjenice: koliko kontinenata, koliko zemalja, koliko okeana? Do sada smo govorili o četiri okeana", ističe.

Sad će Nacionalna geografija navoditi pet zvaničnih okeana na planeti: Arktički, Atlanski, Indijski, Tihi i Južni.

"To je ključno i zbog obrazovanja. Naconalna geografija ima program geografskog obrazovanja i pruža mrežne materijale školama i široj javnosti", rekao je i nastavio:

"Smatramo da je zaista važno ne samo sa obrazovnog, nego i sa stanovišta obeležavanja mapa, skrenuti pažnju na Južni kao peti okean. Dakle, kada učenici uče o delovima okeanskog sveta, oni saznaju da je to jedan međusobno povezani okean, ali da postoje zaista važni regioni zvani okeani, a postoji i jedan poseban u ledenim vodama oko Antarktika".

Da Južni okean postane deo sveopšteg znanja i učenja, to mora biti organski proces "podstaknut referentnim organizacijama poput Nacionalnog geografskog društva".

Gde se nalazi Južni okean?

Vodena površina proteže se od obale Antarktika do 60. stepena južne geografske širine, prema podacima iz NOAA. Nacionalna geografija kaže da će i oni koristiti 60. stepen južne geografske širine za svoju severnu granicu, izuzimajući prolaz Drejk i more Skoša.

Enrik Sala, istraživač Nacionalne geografije u mejlu upućenom Vašington postu opisao je Južni okean kao zasebno vodno telo koje karakteriše moćna cirkularno-polarna struja koja teče prema istoku "neprestano jureći oko Antarktika".

Vodena površina je nazvana "okeanskim prstenom na kraju sveta koji povezuje Tihi, Atlanski i Indijski okean".

Koji je cilj priznavanja petog okeana?

Frank Niče, morski geolog i geofizičar iz opservatorije "Lamont-Doerti" pri Univerzitetu Kolumbija rekao je da, kao naučni istraživač koji radi oko Antarktika, odavno već koristi termin Južni okean.

"Uvek mi je bilo pomalo nejasno da li je to njegov zvanični naziv", istakao je i dodao da je najava Nacionalne geografije značajna jer oni predstavljaju "standard mapiranja za mnoge druge atlase i mape".

"Možda se ovaj izraz koristio u naučnoj zajednici, čak i bez jake definicije. Ali, mislim da u široj javnosti to baš nije bilo jasno".

Tejt i Sala su rekli da bi ovo priznanje moglo podići svet o ulozi ove vodene površine u promenljivoj klimi.

Južni okean, napisao je Sala, "sadrži područja koja se najbrže zagrevaju na Zemlji, poput Antarktičkog poluostrva". Morski led na Južnom okeanu igra ulogu u određivanju okeanske cirkulacije i vremenskih obrazaca, a dalje zagrevanje okeana moglo bi da "poremeti globalnu klimu".

"Ovo je sjajna prilika za podizanje svesti o ovom vitalnom regionu, pretnjama koje na njega utiču, kao i potencijalnim rešenjima", zaključio je Sala.

(Euronews)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.