Jedini poznat mužjak ugrožene kornjače dobio ženku -
muzjak kornjace

Jedini poznat mužjak ugrožene kornjače dobio ženku
montekristo 0507


Šanse za opstanak najugroženije vrste kornjača Rafetus swinhoei uvećale su se nakon što je u Vijetnamu pronađena ženka koja će moći da se pridruži jedinom mužjaku poznatom na planeti, prenosi Gardijan.

Poslednji poznat mužjak urgožene vrste više nije sam na planeti nakon što je pronađena ženka u vijetnamskom jezeru Dong Mo.

Naučnici su proveli nedelje tragajući za ženkom u jezeru površine 1.400 hektara. Ženka teška 86 kilograma i dugačka metar pronađena je u oktobru, kada je uhvaćena na jedan dan radi ispitivanja i uzimanja uzroka. Tim naučnika je izjavio da je životinja zdrava i jaka i da je nakon puštanja ponovo želela da se vrati u jezero.

DNK analize su potvrdile da je reč o kornjači Rafetus swinhoei, koja je najugroženja vrsta kornjače na planeti.

U istom jezeru uočena je još jedna kornjača za koju se procenjuje da je teška oko 130 kilograma i za koju se naučnici nadaju da bi mogla biti još jedan mužjak ugrožene vrste.

Oni se nadaju da će i nju uspeti da uhvati na proleće, kada je nivo jezera najniži. Moguće je da se kornjača iste vrste nalazi i u obličnjem jezeru u kojem su naučnici otkrili DNK ove vrste u uzorcima vode.

Jedini poznati mužjak iz vrste Rafetus swinhoei nalazi se u jednom kineskom zoološkom vrtu. Naučnici planiraju paru kornjača daju šansu da se razmnožavaju i da tako vrstu spasu od izumiranja.

Ova je vrsta dovedena do istrebljenja jer su je lovili zbog njenog mesa i jaja, a i prirodno stanište ove kornjače sistematski je uništavano.

Naučnici tvrde da je ovo najbolja vest u protekloj godini, a vrlo verovatno i u poslednjoj deceniji, kada je reč o zaštiti kornjača.

Poslednja ženka pre otkrića u Vijetnamu uginula je aprila 2019. godine. Ona je bila uparena sa mužjakom iz Kine 2008. godine, ali nisu uspeli da dobiju potomstvo na prirodan način. Usledio je pokušaj veštačke oplodnje, ali se ženka nije oporavila od anestezije, uprkos tome što su takve procedure ranije bile izvođene uspešno.

Vrsta Rafetus swinhoei zakonom je zaštićena u Vijetnamu 2013. godine.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble