Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako da smanjite račun za struju leti, ali i da se rashladite - | K-013 Portal
kako smanjiti racun za struju, racun za struju

Kako da smanjite račun za struju leti, ali i da se rashladite


Preživeti vruće leto bez klime čini se stvarno nemogućim. No, kada bolje razmislite naše dede i bake su normalno živeli bez klime i znali su kako da se rashlade.

Pa eto, vreme je da i vi saznate par trikova kako se rashladiti bez klime.

I ventilator deluje

Jul i avgust meseci su paklenih vrućina od kojih se, od kojih se, svako ko to može da priušti, brani uređajima za klimatizaciju. Međutim, ima načina za rashlađivanje i bez skupih aparata, koja pored visoke nabavne cene troši mnogo struje. Hlađenje na prirodan način olakšava pritisak na kućni budžet i smanjuje zagađenje vazduha zbog redukovane potrebe za električnom energijom. I ne mislimo samo na roletne, koje ionako spuštate kad sunce zabljesne kroz prozor.

Jeftiniji i štedljiviji od klima uređaja su ventilatori. Ventilator deluje samo ako je usmeren tamo gde želite da stvorite osvežavajući povetarac. Nema mnogo efekta od rashlađivanja prostorije ili njenog dela u kom niko ne boravi.

kako smanjiti racun za struju, racun za struju

Hladan tuš, hladan napitak

Nećemo vas  iznenaditi ni preporukom da se po vrućini tuširate u mlakoj ili hladnoj vodi. Budući da se traži niska temperatura vode, nećete potrošiti puno (ili nimalo) struje na njeno zagrevanje. Po izlasku iz kade ili kabine za tuširanje nemojte se brisati peškirom nego pustite da voda sama ispari s vaše kože. Proces će vas dodatno rashladiti. Ako nemate vremena za kupku ili tuš, ili obzirno štedite vodu, stavite na ramena kesice s ledom ili stavite hladnu oblogu na čelo ili vrat. Rashladite se i iznutra hladnim napitkom, od kojih su najdelotvorniji oni s malo ili bez šećera i s blagim ukusom limuna odnosno limete.

Isključite električne aparate

Smanjite vlagu u unutrašnjosti stana jer ona pojačava osećaj toplote. Što manje perite i sušite odeću ako je sušite u stanu i što ređe kuvajte, piše Miss7zdrava.24sata.hr. Mašinu za veš i posuđe i rerne su prilično veliki proizvođači toplote, ali imate još aparata bez kojih će vam letnje doba biti podnošljivije. Tokom vrućih dana isključite sve električne uređaje koji vam nisu potrebni. Ređe gledajte televiziju ili DVD, manje se zabavljajte za računarom i ugasite ga čim završite jer reflektuje toplotu. Ako je i veče vruće, smanjite temperaturu gašenjem svetla. Kad je vrelina nepodnošljiva, možda ćete morati da izaberete između rasvete i svežine u stanu, ili nabaviti fluorescentne lampe koje proizvode manje toplote.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...