Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako učiniti životni prostor modernim? - | K-013 Portal
zivotni prostor

Kako učiniti životni prostor modernim?Uređivanje enterijera je poprilično veliki posao koji podrazumeva mnoge aktivnosti kao što su: odabir odgovarajućeg nameštaja, njegov adekvatan raspored, prilagođavanje prostorija njihovoj nameni, ali i određenom jednakom tonu dekora, sa ujedinjujućim faktorom za sve sobe.

Svako od nas može prilagoditi životni prostor tako da odgovara njegovim ličnim karakteristikama, te se nakon napornog dana opustiti u skladu sa svojim potrebama. Postoje mnogobrojni načini kako raznim detaljima možete doprineti modernijem dizajnu enterijera vašeg doma.

Međutim, potrebno je napraviti balans između modernog izgleda i topline koja se postiže vašim ličnim pečatom, tako da oslikava ono što vi zapravo volite. Neke osnovne elemente je neophodno zadovoljiti radi formiranja prostora koji odiše stilom i jednostavnošću.

U nastavku teksta pročitajte više o tome kako životni prostor učini modernijim.

Renoviranje uvek započnite od podova

Ukoliko planirate renoviranje cele kuće ili stana, takav posao je potrebno odraditi u celosti i kvalitetno, te započnite od zamene podova. Prva stvar koju će maltene svako prvo primetiti kada kroči u vaš dom, jesu upravo podovi.

Pokušajte da izaberete dizajn podova tako da ostatak renoviranja možete prilagoditi upravo njima. Izaberite materijal koji će odgovarati vašim potrebama, ali takođe biti prilagođen uređenju kompletnog enterijra.

Ukoliko planirate kompletnu reparaciju životnog prostora kako bi ste mu udahnuli novi dašak života i učinili ga modernim, najbolje bi bilo da podove potpuno zamenite. Priprema podloge za postavljanje parketa je jedan od glavnih pripremnih koraka nakon skidanja stare podloge.

Ona mora biti spremna za novu površinu koja će ići preko, a to je jedan od glavnih faktora dugovečnosti i dobrog kvaliteta. Tek nakon postavljanja podova, možete preći na ostale elemente uređivanja enterijera, koji će vam dati više umetničke slobode.

Napravite novi raspored u dnevnoj sobi

Razmisite o tome da bi razmeštajem nameštaja možda bio promenjen celokupni izgled dnevne sobe. Postavite kauč tako da bude usmeren direktno na vaš televizor, dok fotelju možete izdvojiti i napraviti odličan kutak za čitanje.

Takođe, sklonite sve nepotrebne sitnice sa polica i komoda koje samo skupljaju prašinu. Ostavite prostora za pojedine zanimljive uspomene sa putovanja koje će vas podsećati na lepo vreme, a ostatak stvari sklonite u fioku. Možete kombinovati ove sitnice i menjati ih prema raspoloženju ili godišnjem dobu.

Bogatstvu prostora i njegovoj oplemenjenosti mogu doprineti prirodni elementi nameštaja, ali i poneka biljka raspoređena tako da ne bude previše upadljiva. Sa druge strane, prirodni elementi dopirnose boljem raspoloženju i opuštenijem izgledu enterijera.

U tom pogledu, bitna je osveteljenost prostorije, za bolju atmosferu preko dana, jer sunčevi zraci doprinose većoj količini energije i kvalitetnom raspoloženju. Zato skinite stare zavese i po mogućstvu ugradite PVC stolariju radi veće mobilnosti pri kontrolisanju sunčeve svetlosti.

Kombinujte staro sa novim

Najnoviji pristup u dekorisanju enterijera govori da je potpuno moguće kombinovati starije predmete sa potpuno novim dizajnom. Oslobodite maštu i probajte da sami uredite sopstveni životni prostor, pa makar ispobajte neke elemente za koje niste sigurni kako bi se uklopili, ništa vas ne košta, a možete puno dobiti.

Drveni, stari stočić u dnevnoj sobi opustiće atmosferu i doprineti većem osećaju topline, dok u isto vreme može postaviti televizor najnovije moderne tehnologije za savršen doživljaj gledanja filmova. Sve je stvar stila i ukusa, tako da kod usaglašavanja starih i novih elemenata morate paziti na to da ostavljaju jedinstven utisak.

Odaberite boje zidova koje se uklapaju u vaš temperament

Naučno je dokazano da boje utiču na raspoloženje ljudi, pa je zato bitno obojiti zidove tako da pozitivno utiču na vas. Naravno, potrebno je da boja zida bude usklađena sa ostalim elementima u vašem domu, kako bi se postigao savršen sklad i moderan minimalistički izgled.

Nežnijie i svetlije boje su idealne za malo veći prostor poput dnevne sobe, jer doprinose opuštenijoj atmosferi i većem izgledu prostora. Sa druge strane, univerzalan je savet izbegavati crvenu na većim površinama, s obzirom da je to najupadljivija boja, pa ne želite da ona previše odudara od kompletnog enterijera. Žuta i zelena generalno podižu raspoloženje, pa se često praktikuju za bojenje dečije sobe.

Prilikom uređivanja životnog prostora uskladite sve elemnte radi dobijanja enterijera koji će biti odraz vašeg karaktera. Takođe, obratite pažnju na raspored nameštaja, a tom prilikom upoznajte se sa principima Feng shui metoda. Tradicionalna istočnjačka metoda će vam pomoći da se bolje osećate u sopstvenom prostoru u kojem provodite puno vremena tokom dana.

(S. Stanković)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.