fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

ko je inteligentiji pas ili macka? Mačka, Pas, pas, mačka, inteligencija, životinje, najnovije vesti, magazin

Ko je inteligentniji – pas li mačka?

Psi imaju biološku sposobnost da rade mnogo složenije i fleksibilnije stvari od mačaka.

Stručnjaci sa američkog univerziteta Vanderbilt, koji su se bavili istraživanjem količine sive mase u mozgu osam glavnih vrsta mesoždera (psi, mačke, rakuni, hijene, lavovi, mrki medved…), otkrili su da su psi inteligentniji od mačaka.

Mada su prema ranijim istraživanjima mačke bile na prvom mestu, sa oko 300 miliona neurona, a psi drugi sa otprilike dvaput manje neurona (160 miliona), nova studija donela je drugačija saznanja. Sa 530 miliona neurona psi imaju neprikosnovenu moždanu moć u odnosu na ostale mesoždere, dok kod mačaka ona iznosi 250 miliona neurona. Poređenja radi, ljudi imaju oko 16 milijardi neurona, a njihov broj u mozgu je povezan s većom inteligencijom.

– Naši rezultati pokazuju da psi imaju biološku sposobnost da rade mnogo složenije i fleksibilnije stvari od mačaka – rekla je brazilska naučnica Suzana Herkulano Hauzel, neurolog sa univerziteta Vanderbilt. – Verujem da apsolutni broj neurona kod životinja određuje „bogatstvo“ njihovog uma i sposobnost predviđanja šta će se dogoditi u okruženju na osnovu ranijih iskustava

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.