Medved ' leptirić ' zbog hajdučije postao zvezda u Italiji -
Meda, M49, leptirić

Medved ' leptirić ' zbog hajdučije postao zvezda u Italiji

Zovu ga "leptirić", ali on je mladi inteligentni i hrabri mužjak medveda koga već dve godine pomno prati italijanska javnost putem društvenih mreža i brojnih članaka u medijima, zbog odsustva straha prema ljudima i zabranama koje su mu postavljane.

Najnovija vest je da je "leptirić" ili kako je medino tehničko ime M49, uspeo da se oslobodi elektronske narukvice putem koje je bio praćen već dve godine i da se "uputi u nepoznato".

Meda "leptirić" je došao u centar pažnje javnosti pre dve godine kada je prvi put u planinama provincije Trento, napravio pravu raciju po baštama i torovima ostavljajući iza sebe tragove koji ce ga učiniti prepoznatljivim: razbijao sve prozore, onako iz zabave, pokušavao, a po nekad i uspevao da razvali vrata, zakolje ili ih odvuče daleko od očiju desetinu ovaca, ali je pokazao da se ne plaši ni čobana, pa je jedan, da bi se odbranio, pucao iz karabina u vazduh, ne bi li uplašio medu.

U Italiji medvedi su zaštićena vrsta, a čobani, za sada još ne.

Uglavnom kada se učinilo da je "leptirić" prevršio svaku mere lepog ponašanja vlasti su izdale naredbu da se uhvati i stavi u zatvoreni park ograđen visokom žicom "Kasteler" u provinciji Trento na severu Italije.

Ali već dan kasnije,15 jula 2019, "leptirić" je uspeo da pobegne uprkos metalnoj barijeri visokoj 4 metra i trostrukoj žicanoj ogradi pod strujnim naponom, tada počinje njegova slava, na društvenim mrežama.

Formirane su grupe podrške i počeli da se množe izlivi ljubavi.

Vlasti su međutim ocenile da je "leptirić" nepopravljiv pa su izdali novu naredbu koja daje pravo lovcima, ukoliko ga sretnu ili ih ugrozi, da ga ubiju.

Ova odluka naišla je na burna reagovanja ne samo "leptirićevih" fanova već i niza organizacija za zaštitu životinja.

U međuvremenu meda je uživao u slobodi i ponašao se upravo kao divlja životinja: ponovo provaljuje u torove, uzima sta mu se dopada, razbija stakla, snimljen je i u dvorištu kuce lokalnog gradonačelnika, menja mesto boravka, i kako se moglo pratiti prema elektronskoj ogrlici, u novembru prošle godine "pao je u zimski san".

Probudio se i u martu, bas na početku Pandemije Kovid-19, nastavio svoj pohod ostavljajući prepoznatljive tragove iza sebe.

U aprilu su ga snimili kako se igra na snegu, onda je pokusao da provali metalna vrata na magacinu, a 30. aprila je ponovo uhvaćen i stavljen u zatvoreni park da, kako je pisala štampa, "ostane u doživotnom zatočeništvu".

Ali, u julu M49 je ponovo, po drugi put, uspeo da pobegne iz zatočeništva uprkos elektrificiranoj visokoj ogradi i svim merama predostrožnosti:

"Voleo bih da sam mogao videti lice onih koji su ga pratili preko radio signala kada su shvatili da se signal udaljava od zatvora", napisao je jedan od fanova na grupi.

I sada najnovija vest, "leptirić" je uspeo da se oslobodi elektronske ogrlice koja je, nakon sto je signal slabio, nađena u šumi.

"Leptirićevi" fanovi su požurili da pozdrave medinu slobodu: "Navijam za tebe" poručila je jedna od njih, na Fejsbuku.

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com