Misteriozna tragedija broda Dunav: Stigla poslednja poruka, onda je nestao -
brod dunav

Misteriozna tragedija broda Dunav: Stigla poslednja poruka, onda je nestao
montekristo 0507


Pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima 28. decembra 1980. godine nestala su 32 pomoraca s broda „Dunav“, koji je potonuo u Tihom okeanu.

Bila je to najveća pomorska nesreća trgovačke mornarice nakon Drugoga svetskog rata u kojoj je netragom nestao brod „Dunav“ riječke Jugolinije, koji je krenuo na poslednju plovidbu 20. oktobra 1980. iz kanadske luke Hamiltona, nakon čega je nakratko pristao u američkoj luci Hampton Roadsu

U Los Anđeles je uplovio 9. decembra, napunio tankove gorivom i krenuo prema kineskoj luci Tsingtao, do koje nikad nije stigao. Bio je napunjen teretom, i to s oko 12 hiljada čeličnih proizvoda, s još 11 hiljada tona papira i druge robe. Nakon dvadesetak dana, brod je doplovio do sredine Tihog okeana, gde ga je zahvatilo veliko nevreme.

Prema poruci koja je s „Dunava“ u tim trenucima poslata najbližem brodu, a to je bio brod „Banija“ dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je bio predaleko i nikako nije mogao da pomogne, talasi su bili visoki deset metara. Orkansko nevreme polomilo je na „Dunavu“ prednje dizalice i oštetilo pramac broda u koji je počelo da tone u more.

Najbliža japanska luka Jokohama bila je udaljena oko 700 nautičkih milja.

Misteriozna tragedija

Brod „Dunav“ nestao je sa svim članovima posade u Tihom okeanu.

Brod je izgrađen sedam godina ranije, 1973. u brodogradilištu u italijanskom gradu La Speziji.

Iz Jugolinije su odlagali da izdaju saopštenje o tragediji broda i njegove posade. Tek pet dana nakon havarije, 2. januara 1981. otkrili su da više nemaju vezu s brodom.

Japanska Agencija za pomorsku bezbednost prekinula je aktivnu potragu 1. januara, a riječka Jugolinija još se nije oglasila o velikoj nesreći. Tek 10. januara 1981. godine, trinaest dana nakon tragedije, brod i posada službeno su proglašeni nestalima.

(Krstarica)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble