Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mont Everest za manje od tri decenije izgubio led koji se formirao 2.000 godina - | K-013 Portal
mont everest, planina, led

Mont Everest za manje od tri decenije izgubio led koji se formirao 2.000 godinaNajveći glečer koji se nalazi na najvišoj planini na svetu ubrzano gubi led koji se decenijama stvarao, a sve zbog klimatskih promena koje je čovek izazvao, pokazala je najnovija studija.

Novo otkriće može da posluži kao upozorenje da ubrzano topljenje glečera na najvišim tačkama planete može da dovede do još većeg uticaja na klimatske promene.Topljenjem leda povećava se opasnost od nastanka lavina i nestaju zalihe sveže vode od koje zavisi oko 1,6 miljardi ljudi koji žive u planinskim oblastima širom sveta.

Led koji se formirao 2.000 godina na glečeru Južni Kol otopio se tokom proteklih 25 godina, što znači da se otapao 80 puta brže nego što mu je bilo potrebno da se formira.

Tim naučnika i planinara posetio je ovaj glečer 2019. godine i prikupio uzorke sa deset metara duge ledene kore.

Osim toga, postavili su i dve najviše automatske vremenske stanice kako bi prikupljali podatke o vremenskim uslovima i dobili odgovor na pitanje da li na najveće glečere utiču klimatske promene.

Naučnici su sada došli do odgovora koji potvrđuje da zagađenje pogađa i najskrivenije kutke na zemlji kao i da ometa balans u prirodi koji obezbeđuju ledom i snegom pokrivene površine.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.