Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svetu, pre 83 godine stigao u zoo-vrt - | K-013 Portal
Beo Zoo-vrt, zoološki vrt, Beograd, Muja, aligator

Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svetu, pre 83 godine stigao u zoo-vrt


Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator (Alligator mississippiensis) na svetu.

Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko "Vreme" je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije.

Po procenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

Zoološki vrt je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje.

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo. 2012. godine je dobio gangrenu desne prednje noge, koja je tada morala da bude amputirana.

Pretpostavlja se da je on sada preko 90 godina star.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...