fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

zgrada koja visi u vazduhu, cubend

Nagrade tvorcima zgrade koja visi u vazduhu

Spoljna betonska konstrukcija zgrade Cubend u Gracu lebdi i oslanja se na tlo preko stubova u unutrašnjosti i ocenjena je kao jedna od najboljih poslovnih zgrada podignutih u 2019. Godine, piše Gradnja.rs.

Sam naziv objekta Cubend u prevodu znači cube, odnosn kocka i njena fasada se ne završava, barem ne u temeljima.

Projekat je prethodno dobio dve nagrade ABB-a, Build Reviewa kao i Architizera, a potpisuje firma INNOCAD architecture.

Glavna vizuelna karakteristika zgrade u Gracu, u kojoj je smešteno sedište jedne firme je spoljna betonska konstrukcija koja lebdi, a taj betonski sistem okružuje zgradu i nosi kvadratnu matricu koja služi za organizovanje zasenčenja unutrašnjeg prostora.

Na taj način, kako objašnjavaju arhitekte autori projekta, stvorili su arhitekturu koja je „bez konteksta“ u odnosu na svoje okruženje, a istovremeno ima snažan identitet koji će poslužiti kao sidro za raznoliko, haotično urbano okruženje.

Formalni izraz kubične forme isprepleten je algoritmima koji definišu unutrašnju vertikalnu vezu, čineći unutrašnje prostore i dizajn enterijera još složenijim.

Markus Ritter, investitor iz C&P Immobilien kaže da je izgradnja izvedena u okviru budžeta i na vreme, što je u ovom slučaju bilo izuzetno važno.

Arhitekte ističu da taj objekat nije ništa skuplji od bilo koje druge poslovne zgrade iste veličine.

Kako se objašnjava, autori insistiraju na tome da arhitektura generalno mora da bude ne samo estetski svesna i funkcionalno odgovorna, već mora da brine i o životnoj sredini, uticaju na ljude i društvo.

(gradnja.rs)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.