Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najveća naučna ekspedicija na Arktiku u poslednjih 30 godina - | K-013 Portal
arktik, naucna ekspecija

Najveća naučna ekspedicija na Arktiku u poslednjih 30 godinaSibirski ogranak Ruske akademije nauka ove godine pokreće najveću naučnu ekspediciju na Arktiku u poslednjih 30 godina.

Cilj ekspedicije je da se utvrde razmere čovekovog uticaja na arktički ekosistem i da se uspostave metode koje će omogućiti da se razlikuju prirodni i ljudski uzročnici promena.

"Naš zadatak je da analiziramo kako ljudske aktivnosti utiču ne samo na zasebne vrste ili grupe vrsta, već i na čitave komplekse koji čine ekosisteme i na taj način damo sveobuhvatnu analizu biodiverziteta, a takav pristup je veoma redak u našoj nauci, pa je izuzetno važno da se terenski radovi i uzorkovanje što bolje osmisle", rekao je Nikolaj Liščinski iz Centralne sibirske botaničke bašte Sibirskog ogranka akademije, prenosi TAS S.

Članovi ekspedicije, naučnici, koji predstavljaju nekoliko instituta Sibirskog ogranka Ruske Akademije, po prvi put od 1990-ih sprovešće opsežne studije biodiverziteta u oblastima na severu Krasnojarskog i u Zabajkalskom regionu, navodi ruska agencija.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.