fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

nasa, najtoplija godina

NASA: Godina 2021. šesta najtoplija do sada

Dve agencije američke vlade - svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2021. bila šesta najtoplija godina do sad zabeležena.

U odvojenim izveštajima, agencije su takođe navele da je poslednjih osam godina ujedno bilo osam najtoplijih otkad je počelo moderno praćenje podataka.

Takođe su saopštile da su globalne temperature bile za 0,85 stepeni Celzijusa iznad prosečene temperature u 20. veku, piše "Glas Amerike".

NOAA je objavila da je prošla godina bila 45. zaredom – od 1977 – da su svetske temperature bile iznad proseka 20. veka.

Podaci ove dve agencije pokazuju da su globalne temperature, kada se uzme prosek u desetogodišnjem periodu, kako bi se ublažile prirodne oscilacije, skoro 1,1 stepen Celzijusa toplije nego pre 140 godina.

U razgovoru sa novinarima, šef analitike u NOAA Rasel Vouz rekao je da je "sada toplije nego ikad u poslednjih 2.000 godina, a verovatno i mnogo više".

On je predvideo da će 2022. takođe biti jedna od najtoplijih godina u istoriji.

Obe agencije su vremenske anomalije iz prošle godine, poput otapanja ledenog pokrivača, šumskih požara i rekordnih poplava, pripisale toplijoj klimi. Klimatolog NASA-e Gevin Šmit izjavio je za Asošijeted pres da je dugoročni trend veoma, veoma jasan.

"I to je sve zbog nas. Neće se promeniti dok mi ne prestanemo da povećavamo količinu ugljendioksida u atomsferi”, naveo je Šmit.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.