fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

medved leptirić

Niko neće da udomi medveda 'Leptirića'

Priča o medvedu kog Italijani od milja zovu "Leptirić" nije završena njegovim hvatanjem, pre sedam dana.

Meda, čije je tehničko ime M49, postao je poznat nakon što je uspeo da u godinu i po dana tri puta pobegne iz dobro obezbeđenog parka ograđenog žicom visokom četiri metra i pod strujnim naponom, gde je bio zatvoren, jer je napadao stada i pravio štetu po planinskim selima."Leptirić" je uhvaćen 7. septembra i dopremljen u ograđeni prostor, u provinciji Trento, gde bi trebalo da provede ostatak života.

Problem se pojavio jer u prostoru gde treba smestiti "Leptirića" već borave druga tri medveda, pa je po pravilima, prostor tesan za četiri velike životinje. I sada se traži adekvatan smeštaj za "Leptirića".

Serđo Kosta, ministar za zaštitu životne sredine, koji je veliki obožavatelj "Leptirića", izjavio je da ga boli saznanje da je M49 zatvoren u kavezu.

"Dok je mesecima lutao slobodan po planinama nije napadao ljude, tražio je hranu, što je i prirodno, možda bismo mogli ponovo da mu stavimo radio-ogrlicu i pustimo ga u prirodu", izjavio je Kosta.

Nakon zadnjeg bekstva "Leptirić" je uspeo da se oslobodi i radio-ogrlice, koja je omogućavala da bude praćen.

Da bi medvedu našli odgovarajući smeštaj, ministar Kosta je pisao predsednicima tri italijanske severne regije Veneto, Lombardija i Friuli-Venezija Džulija, tražeći da "Leptirića" prime na svoju teritoriju, ali su ovi odbili, pa je meda uspeo-ni kriv ni dužan, da zavadi severne italijanske provincije i ministra.

U Italiji je mrki medved zaštićena životinja, osamdesetih godina je bio na ivici istrebljenja, a onda je uz evropske fondove pokrenut projekat pod nazivom "Life Ursus", čiji je cilj bio da se u prirodna staništa mrkog medveda ponovo nasele ove životinje. Primerci mrkog medveda su čak dopremljeni iz Slovenije kako bi se omogućio rasplod.

A u toku rata u bivšoj Jugoslaviji, zabeleženo je da su mrki medvedi, za koje su balkanske planine prirodno stanište, bežali od rata i povlačili se prema Sloveniji, Austriji i Italiji.

Mrki medved je u Italiji zaštićena vrsta, a samo za one primerke koji napadnu ljude, vlasti izdaju dozvolu da budu ubijeni.

I dok traje prepiska i ubeđivanje ko ce primiti "Leptirića" i obezbediti mu na svojoj teritoriji adekvatan život, ne jednjava kampanja brojnih društava za zaštitu životinja.

Animalisti sa dronovima nadgledaju prostor gde je meda zatvoren da bi se uverili da je sve u redu, pokrenuli su peticije sa zahtevom da se "Leptirić" pusti na slobodu, pišu protestna pisma ministru, i kako su najavili, pripremaju tužbu evropskom sudu.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.