Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova vrsta pijavice otkrivena u Zapadnoj Srbiji - | K-013 Portal
pijavica, srbija

Nova vrsta pijavice otkrivena u Zapadnoj SrbijiFauna Srbije bogatija je za još jednu vrstu, a to je Dina serbica - nova vrsta pijavice, otkrivena u oblasti Kamene Gore u Zapadnoj Srbiji.

Novu vrstu, koja je naziv dobila zbog podneblja koje naseljava, otkrili su istraživač i profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici Vladimir Pešić i dr Klemens Grošer iz Nemačke.

Pešić za Tanjug kaže da su istraživanja pokazala da je ta vrsta pijavice jedna od najvećih evropskih koja živi u izvorima.

Pojasnio je da je nova vrsta otkrivena korišćenjem DNK molekularnih analiza koje su pokazale da se razlikuje u odnosu na drugu, koja naseljava prostor Crne Gore.

"Svaka vrsta ima svoj genetski otisak i na osnovu toga možemo lako da upoređujemo vrste i našli smo da se ona veoma razlikuje od druge vrste pijavice koja naseljava prostor Crne Gore", rekao je Pešić.

Kada je reč o razlikama između novookrivene vrste pijavice i te koja naseljava prostor Crne Gore, Pešić kaže da je DNK pokazao da postoje razlike u anatomiji.

"Uradili smo DNK analize i utvrdili smo da postoje razlike i u anatomiji između te dve vrste. Te pijavice u Crnoj Gori su jako specifične na svestskom nivou jer kao mlade imaju 8 do 9 očiju, a kako postaju starije onda gube oči" kazao je Pešić.

Pešić naglašava da je da su potrebna dodatna istraživanja u narednom periodu kako bi se dobila detaljnija slika o tome koliko je ta vršta česta i koje sve delove Srbije naseljava.

Pešić ističe da ljudi obično imaju averziju prema pijavicama jer ne znaju koliki je njihov značaj za ekosistem i za medicinu, napominjujući da Srbija ima veliki potencijal jer ima populaciju pijavica koje su dobro očuvane i mogu da imaju višestruku namenu.

"Problem na generalnoim nivou je što nema dobro očuvanih populacija, a Srbija u tom smislu ima lepu prednost", kazao je Pešić.

Dodaje da se širom sveta u kozmetičkim salonima pijavice koriste u estetske svrhe, kao i da u apotekama u različitim zemljama mogu da se kupe i da se koriste za lečenje.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.