Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Odežda kralja Milutina trajno u manastiru Gračanica - | K-013 Portal
odezda kralja milutina, manastir gracanica

Odežda kralja Milutina trajno u manastiru GračanicaOdežda svetog kralja Milutina, kojom su bile prekrivene njegove mošti u hramu Svete nedelje u Sofiji, doneta je danas u hram Svete Bogorodice u Gračanici, gde će biti trajno izložena.

Srpski i bugarski sveštenici služili su liturgiju u Sofiji tokom koje je obavljen svečani čin presvlačenja odežde moštiju, prenosi RTS.

Odežda kojom su mošti Svetog kralja Milutina bile prekrivene tokom prošle godine bila je izložena u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića, dodaje Kosovo onlajn.

Odežda je dar crkve iz Babinog Mosta manastiru Gračanica.

Odeždu Svetog kralja Milutina prošle godine je starešini hrama u Babinom Mostu predao vikar bugarskog patrijarha, episkop belogradiški Polikarp.

Do danas, odežda je bila izložena na carskom tronu u crkvi u Babinom Mostu.

Mošti kralja Milutina su nakon Kosovske bitke 1389. godine sklonjene u selo Trepča, a nakon propasti srpske despotovine, mitropolit Siluan odneo ih je 1460. godine u Bugarsku.

Kralj Milutin je ktitor crkve u Gračanici, građene od 1315. do 1321. godine.

Podigao je i obnovio 42 crkve u Srbiji, ali je gradio i hramove na Svetoj Gori, u Solunu, Carigradu, Sofiji, Jerusalimu.

Vladao je od 1282. do 1321. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.