Otkriveni skriveni detalji na Devojci s bisernom minđušom -
pancevo, beograd, novi sad, devojka sa bisernom minđušom

Otkriveni skriveni detalji na Devojci s bisernom minđušom

Čuvena slika holandskog umetnika Vermera "Devojka s bisernom minđušom", ni nakon skoro puna četiri veka od kako je nastala, ne prestaje da iznenađuje.

U najnovijem, ujedno i najvećem naučnom istraživanju koje je sprovedeno baš na ovom delu, došlo se do novih, iznenađujućih otkrića, objavio je haški muzej Maurićejs, a prenose strani mediji.

"Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju istoričara umetnosti kao 'Devojka sa bisernom minđušom' koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad", rekla je upravnica muzeja Martin Goselink na videokonferenciji za medije.

Modernim tehnologijama grupa stručnjaka je utvrdila da je holandski barokni slikar ovo remek delo zamislio i naslikao drugačije od onoga kako ga mi znamo - na platnu iza devojke nalazila se i zelena zavesa, koja je s vremenom nestala.

Istraživači su uspeli, pomoću rendgenskog skenera, da otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna minđuša, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u vazduhu jer ne postoji žica koja je spaja sa ušnom resicom.

Nažalost, uprkos detaljnim istraživanjima nije otkrivena i najveća tajna slike - identitet devojke.

Neki izvori tvrde da je u pitanju Vermerova najstarija ćerka Marija.

Kako je i sama bila slikarka, jedan deo stručnjaka smatra da je ona bila autorka velikog broja očevih slika.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com