Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ovih dana na nebu kiša meteora "Perseida" - | K-013 Portal
perseida, meteorska kisa, srbija

Ovih dana na nebu kiša meteora "Perseida"Tokom avgusta očekuje se meteorski pljusak "Perseida".

Astronomi procenjuju da će najaktivnija noć za kišu meteora biti 12. na 13. avgust, ali i upozoravaju na sve veće svetlosno zagađenje koje otežava posmatranje noćnog neba.
 
 
Na svom putu oko Sunca Zemlja često prolazi kroz delove gde se nalaze mala tela, nalik na kamenčiće, koji su u astronomiji poznati kao meteoridi. Iako iz naše perspektive izgledaju kao nezaboravni svetlosni efekti na nebu, ova pojava predstavlja jednu vrstu oluje koja se dešava usled raspadanja kometa.
 
"Ta mala tela, ti kamenčići uleću u Zemljinu atmosferu. Zbog trenja sa vazduhom oni se usijaju i mi tu pojavu vidimo kao sjajan trag. Ta pojava se naziva meteor. U narodu je poznatija kao 'zvezda padalica'", objašnjava za RTS Jovan Aleksić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".
 
Meteorski rojevi se javljaju tokom cele godine. Ovog meseca prisustvovaćemo kiši meteora poznatih kao Perseide, čiji se maksimum očekuje oko 12. avgusta.
 
Mogu se jasno videti i golim okom, pa vredi pogledati u nebo tokom vedrih avgustovskih noći.
 
"Problem kod meteora je što se brzo kreću i samim tim što se brzo kreću oni jako brzo beže iz vidnog polja teleskopa. Nije ih lako ni slikati. Ja, recimo, do sada nisam uspeo nikad da slikam meteor", navodi Mihailo Racković iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".
 
Svetlosno i atmosfersko zagađenje umnogome otežava posmatranje takvih prizora, pa i ne čudi što su na problem zagađenja veštačkom svetlošću prvi počeli da upozoravaju astronomi.
 
"Svetlosno zagađenje znači da u Beogradu blešti od veštačkih izvora svetlosti, a naravno tu je i atmosfersko zagađenje, puno smoga. Preporučujemo gledaocima da uvek takve svari posmatraju
van urbanih sredina, van svetlosnog i atmosferskog zagađenja gde je tamno i čisto nebo", dodaje Aleksić.
 
Zabrinjava to što veliki broj stanovnika Zemlje, zbog svetlosnog zagađenja, uopšte nema priliku da jasno vidi kako noćno nebo zaista izgleda. To, prema svemu sudeći, postaje privilegija.
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.