Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ozonska rupa nad Antarktikom dostigla rekordnu veličinu - | K-013 Portal
Ozonska rupa nad Antarktikom, ozonska rupa

Ozonska rupa nad Antarktikom dostigla rekordnu veličinu


Naučnici koji rade u okviru programa Evropske unije za posmatranja Zemlje ukazali su na to da je ozonska rupa nad Antarktikom narasla do najvećih dimenzija zabeleženih proteklih godina.

Svake godine u avgustu, na početku Antarktičkog proleća, ozonska rupa počinje da raste i vrhunac dostiže oko oktobra, javlja AP.

Prvi put, tanjenje ozonskog omotača zabeleženo je 1985. godine. Tokom proteklih 35 godina, razne mere uvedene su da bi se omotač zacelio uključujući i Montrealski protokol o supstancama koje utiču na tanjenje ozonskog omotača.

Reč je o međunarodnom dogovoru osmišljenom da zaštiti ozonski omotač postepenim smanjenjem proizvodnje brojnih supstanci koje utiču štetno na debljinu omotača.

Rezultat dogovora je blag oporavak ozonskog omotača nad Antarktikom, ali portparolka Svetske meteorološke organizacije (WMO) Kler Nulis ističe da ne možemo biti zadovoljni.

Uprkos činjenici da rupa raste, eksperti su uvereni da od uvođenja Montrealskog protokola i restrikcija koje predviđa u proizvodnji supstanci koje uništavaju ozon, istanjivanje je usporeno.

Projekcije promene klime ukazuju na to da bi ozonski omotač 2060. mogao da se vrati u stanje iz 1980. godine.

Propadanje ozonskog omotača u direktnoj je vezi sa ekstremno niskim temperaturama. Što je niža temperatura nad Antarktikom to je veća ozonska rupa.

Naučnici predviđaju da će na proleće ozonska rupa biti dosta manja, te da je u pitanju sezonski „oporavak“ omotača.

(RTS)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...