Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počelo obmotavanje Trijumfalne kapije, ostvaruje se Kristov san nakon šest decenija - | K-013 Portal
trijumfalna kapija, obmotavanje trijumfalne kapije

Počelo obmotavanje Trijumfalne kapije, ostvaruje se Kristov san nakon šest decenijaJedan od simbola Pariza privremeno će biti skriven iza 25.000 metara platna. Trijumfalna kapija biće obmotana po ideji pokojnog umetničkog para Kristo šest decenija nakon originalne ideje.

Francusko-bugarski umetnik Kristo Vladimirov Javašev preminuo je u maju prošle godine, dok je njegova supruga Žana Klod umrla 2009. godine. Ovaj umetnički par zajedno je radio pod imenom Kristo.

Ideju o obmotanoj Trijumfalnoj kapiji dobili su još davne 1962. godine, dok su iznajmljivali malu sobu u blizini ove pariske znamenitosti.

Obmotali su zdanje Rajhstaga u Berlinu 1995. godine, a za umotavanje Trijumfalne kapije ostavili su detaljne crteže sa uputstvima koji pokrivaju svaki vizuelni i umetnički aspekt kako su želeli da kapija izgleda.Inženjeri i građevinski timovi rade neprekidno od jula na pripremama Trijumfalne kapije. Posebna konstrukcija podignuta je da bi držala materijal na odstojanju od spomenika. Radove nadgleda Vladimir Javašev, nećak proslavljenog umetnika.

Samo obmotavanje je počelo nakon zore i očekuje se da će trajati najmanje 24 sata. Tkanina će biti pričvršćena crvenim sajlama.

Pretpostavljajući da nikada neće dobiti dozvolu za ovakvu instalaciju, Kristo nikada nije predložio gradskim vlastima da se kapija obmota. Ideja je oživljena 2017. godine kako bi se poklopila sa izložbom Kristovih radova, a odobrile su je gradske vlasti Pariza i nacionalnog tela za zaštitu spomenika, u čijoj je nadležnosti Trijumfalna kapija.

Projekat vredan 14 miliona evra u potpunosti je finansiran prodajom Kristovih pripremnih studija, crteža i kolaža projekta, kao i maketa, dela iz 1950-ih i 1960-ih godina i originalnih litografija o drugim temama.

U intervjuu neposredno pre smrti, Kristo je rekao da ima 18 meseci da izradi detalje o projektu Trijumfalne kapije, u poređenju sa 25 godina za Rajhstag i 26 godina za kapije u Central parku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.