Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Polarni medvedi će nestati do 2100. godine - | K-013 Portal
polarni medved

Polarni medvedi će nestati do 2100. godine


Polarni medvedi će biti istrebljeni do kraja veka ukoliko se ne učini više za borbu protiv klimatskih promena, predviđa studija. Naučnici tvrde da su neke populacije već dostigle granice preživljavanja jer se arktički morski led smanjuje, prenosi BBC.

Studije pokazuju da će pad morskog leda verovatno smanjiti broj polarnih medveda, ali nova studija objavljena u časopisu "Nature Climate Change" otkriva i kada bi se to moglo dogoditi, prenosi BBC .

Modeliranjem upotrebe energije polarnih medveda, naučnici su mogli da izračunaju granice izdržljivosti životinja. Prema scenariju visokih emisija gasova sa efektom staklene bašte, verovatno će sve populacije polarnih medveda, osim nekoliko najsevernijih, nestati do 2100. godine, pokazalo je istraživanje. Čak i ako se postignu umereni ciljevi za smanjenje emisije, nekoliko populacija će nestati.

Nalazi se podudaraju sa prethodnim projekcijama da će polarni medvedi verovatno postojati do 2100. godine samo u nekoliko populacija veoma daleko na severu ako se klimatske promene nastave istim tempom.

"Polarni medvedi već sede na vrhu sveta; ako led ode, oni nemaju gde da idu", rekao je doktor Stiven Amstrup, glavni naučnik kompanije Polar Bers Internešonal, koji je takođe bio uključen u studiju.

On je objasnio da ćemo prvo ostati bez mladunaca, koji će se rađati, ali ženke neće imati dovoljno telesne masti da bi proizvele mleko. Mesojedi se oslanjaju na morski led Arktičkog okeana kako bi lovili foke. Kako se led topi, životinje su primorane da prelaze velike razdaljine pokušavajući da pronađu hranu i prehrane svoje mladunce.

Polarni medvedi su uvršteni u ugrožene vrste Međunarodne unije za zaštitu prirode ( IUCN ), a klimatske promene su ključni faktor njihovog nestajanja.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.