Pronađena crna rupa "kosmički ubica" -

Pronađena crna rupa "kosmički ubica"
montekristo 0507


Naučnici su pronašli crnu rupu "kosmički ubica", koja bi mogla da bude dugo očekivana karika koja nedostaje i put ka razrešenju jedne od misterija kosmosa, piše Indipendent.

Kako navodi, smatra se da je crna rupa primer objekta "srednje mase", za koji su naučnici dugo mislili da postoji, ali do sada nisu imali dovoljno ubedljive dokaze.

Novo istraživanje je najbolji dokaz koji su naučnici do sada otkrili o takvim vrstama crnih rupa srednje veličine, koje su se do sada bila misterija.

Crne rupe su oko 50.000 puta veće od našeg Sunca, manje od supermasivne crne rupe koja bi nastanila jezgro velikih galaksija, ali veće od onih koje su formirane urušavanjem masivnih zvezda.

Naučnici su i ranije videli dokaze o postojanju takvih crnih rupa, ali novo otkriće je najubedljiviji primer takvog fenomena.

Astronomi su prikupili nove dokaze da je crna rupa odgovorna za ono što je NASA nazvala "kosmičkim ubistvom".

Ona je primećena kada je uništila zvezdu, koja je bila preblizu, što je ukazalo naučnicima na postojanje tog, inače neuhvatljivog fenomena.

Da bi ga uočili, astronomi su morali da koriste dve rendgenske opservatorije - jednu od NASA, a drugu od Evropske svemirske agencije - kao i svemirski teleskop Habl.

Kombinovanjem sva tri satelita, naučnici su uspeli da isprate snažan bljesak rengenskih zraka do njihovog verovatnog izvora.

"Crne rupe srednje mase su veoma neuhvatljivi objekti i zato je ključno pažljivo razmotriti i isključiti alternativna objašnjenja za svakog kandidata. To je ono što nam je Habl omogućio da uradimo za našeg kandidata", rekao je glavni istražzivac studije Dačeng Lin sa Univerziteta u Nju Hempširu.

Nagoveštaji o mogućoj crnoj rupi prvi put su otkriveni kada su opservatorije rengenskih zraka uočile 2006. godine snažni bljesak tih zraka, koji su stizali iz nekog dela svemira.

Međutim, ti podaci nisu bili dovoljni da bi mogla da se donese odluka da li je bljesak došao iz ili van naše galaksije.

Astronomi su jedno mogli da kažu da ga je verovatno izazvala zvezda, koja se podelila kad se previše približila "moćnom objektu " poput crne rupe.

Naučnici su bili iznenađeni kada su saznali da bljesak nije potrekao iz centra galaksije, gde bi se očekivalo da se nađe tako masivna crna rupa.

To im je prvi put ukazalo da je zvedu mogla da uništi crna rupa srednje mase.

Drugo objašnjenje je bilo da je bljesak došao iz naše galaksije, Mlečnog puta.

Kako se navodi, podaci su mogli da budu rezultat neutronske zvezde - zdrobljenih ostataka zvezde koja je eksplodirala - koja se hladila nakon zagrevanja.

Međutim, kada je svemirski teleskop Habl bio uperen prema izvoru rendgenskih zraka, pokazao je da dolazi iz zvezdanog jata na ivici druge galaksije.

To je ukazivalo na to da, ne samo da se crna rupa nalazi izvan našeg Mlečnog puta, već i da dolazi upravo iz takvog mesta za koje su astronomi spekulisali da je najverovatnije dom crnih rupa srednje veličine.

Otkrivanje takve crne rupe srednje veličine odgovorilo bi na brojna pitanja o kosmosu, uključujući i misteriju o tome gde su se one skrivale sve ovo vreme.

Ali otkriće Lina i njegovog tima otvara i put ka drugim misterija, koje se nadaju da će rešiti dodatnim istraživačkim radom, poput toga da li ovakve crne rupe srednje veličine mogu da prerastu u supermasivnu crnu rupu, zaključuje Indipendent.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble