Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pronađena grobnica kraljice Nefertiti? - | K-013 Portal
grobnica, nefertiti, egipat

Pronađena grobnica kraljice Nefertiti?Arheolozi su godinama bezuspešno tražili grobnicu egipatske kraljice Nefertiti, a čuveni egiptolog Zahi Havas tvrdi da je potrazi konačno došao kraj.

Nekadašnji ministar za antikvitete i arheologiju Egipta bio je deo ekspedicije koja je oko Luksora pronašla amajlije, kakve su ranije povezivane sa Tutankamonom, ali i mumije na zapadnoj obali koje su podvrnute genetičkim ispitivanjima.
 
"Već smo imali DNK pripadnika 18. dinastije od Akhenatona do Amenhotepa II ili III, a sada su tu i dve neimenovane mumije obeležene sa KV21 a i b". U oktobru ćemo moći da objavimo otkriće mumije Ankesenamon, Tutankamonove žene, kao i njene majke Nefertiti", rekao je Havas za Newsweek, prenosi Artnet.
 
"Pronađena je i grobnica KV35 mumije desetogodišnjaka. Ako je to dete Tutankamonov brat i Akhenatonov sin, problem pronalaska grobnice Nefertiti je rešen", dodao je legendarni egiptolog.
 
Nefertiti je živela između 1370. i 1330. godine pre nove ere. Bila je pomajka kralju Tutankamonu i supruga faraonu Akhenatonu, koji je vladao tokom properitetnog perioda drevnog Egipta. On je uveo monoteističku religiju obožavanja solarnog diska Atona i preselio prestonicu u novi grad nazvan Akhenaton, odnosno "horizont boga Atona".
 
Naslednici su pokušali da izbrišu njegovo ime i nasleđe, pa je prestonica napuštena, a skulpture i slike sa njegovim likom i imenom, uključujući i mnoge tragove postojanja kraljice Nefertiti su uništeni. 
 
Koja je bila njena uloga u upravljanju državom i dalje je predmet spekulacija, ali Havas smatra da je nakon Akhenatona vladala Egiptom još tri godine pod imenom Smenkhara.
 
Ipak, mnogi sumnjaju u Havasovo potencijalno otkriće. Jedan od njih je Husein Abdel Basir, aktuelni direktor Muzeja antikviteta i biblioteke u Aleksandriji, koji je za Al-Monitor prošle godine rekao: "Pronalazak groba Nefertiti na zapadnoj obali u Luksoru moguće je samo ako su mumije Akhenatona i nje pomere iz Amarne u Luksor u kasnijim epohama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.