fbpx

Prošla godina najtoplija u Evropi do sadaProšle godine u Evropi su zabeležene najviše temperature do sada, čime se produžava trend rekordnih emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, saopšteno je u novoj studiji objavljenoj povodom Dana planete Zemlje.

Prema godišnjem izveštaju Servisa Evropske unije za klimatske promene Kopernikus, u Evropi je prošle godine zabeležena najviša prosečna temperatura do sada. U izveštaju se napominje da je od 12 najviših prosečnih temperatura u Evropi do sada jedanaest zabeleženo nakon 2000. godine.

Direktor Kopernikusa ocenio je da će se trend rasta temperatura najverovatnije nastaviti i tokom ove godine. Podaci za period između decembra 2019. i februara 2020. godine ukazuju na to da je ova zima bila najtoplija u Evropi do sada, preneo je Rojters.

Naučnici su istakli da su visoke prošlogodišnje temperature nastupile uprkos tome što je izostala pojava El Ninja, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena koji obično dovodi do porasta temperatura. Umesto toga visok atmosferski pritisak pomogao je pojavu talasa visokih temperatura u junu i julu, kada su zemlje kao što su Francuska, Nemačka, Belgija i Holandija zabeležile najviše temperature do sada.

Koncentracija gasova u atmosferi koji dovode do globalnog zagrevanja, kao što su ugljen-dioksid i metan, prošle godine se popela na nivo kakav na planeti nije viđen milionima godina i na kojem se nalazi i sada, istakli su naučnici.

Članice Evropske unije planiraju da emisiju štetnih gasova svedu na nulu do 2050. godine u skladu sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama koji je usvojen 2015. godine. Glavni cilj ovog sporazuma je ograničenje rasta globalne prosečne temperature na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na pre-industrijski period.

(Tanjug)Komentre omogućio K-013.com