fbpx
pancevo, beograd, novi sad, vesti, sfinga, kairo

Sfinge na trgu u centru KairaEgipatske vlasti su danas saopštile da su premestile četiri drevne sfinge na Trg Tahrir, u centru Kaira. Arheolozi i drugi su kritikovali taj potez, izražavajući bojazan da bi veoma veliko zagađenje vazduha moglo oštetiti sfinge.

Pravni pokušaj blokade vladine odluke je pred sudom.

Mustafa Vaziri, šef Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da će sfinge biti u drvenim kutijama do zvaničnog otkrivanja, ali nije rekao kada će to biti.

Trg Tahrir je bio centar opozicione pobune tokom „Arapskog proleća“ 2011. godine.

Protesti su potom zabranjeni i taj trg je pod strogim policijskim nadzorom od 2013, kada je vojska svrgnula izabranog islamističkog predsednika tokom masovnih protesta protiv njegove vlasti.

Prošle godine je na taj trg donet obelisk iskopan u delti Nila, a sfinge su prvobitno dopremljene iz Luksora radi restauracije.

Predsednik Abdel Fatah el-Sisi koji vlada od 2013. godine, branio je te poteze, tvrdeći da i na Zapadu centralne trgove gradova ukrašavaju obelisci i drugi znameniti predmeti.

Egipat gradi novi muzej nedaleko od piramida u Gizi, nedaleko od Kaira, gde će biti izloženo nasleđe faraona.

Glavni eksponat je ogromna statua Ramzesa Drugog, koja je nekada stajala na drugom kairskom trgu, pored Glavne železničke stanice. Ta statua je 2006. premeštena u predgradje.

(Beta)Komentre omogućio K-013.com