Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slon iz krda koje luta Kinom uhvaćen i vraćen u rezervat - | K-013 Portal
slon pobegao iz krda

Slon iz krda koje luta Kinom uhvaćen i vraćen u rezervatSlon iz krda koje je pobeglo iz rezervata i luta među gradovima na jugozapadu Kine, uspavan je omamljujućim sredstvom i vraćen u rezervat.

Slonovi su izazvali pažnju javnosti kada su još prošle godine napustili rezervat u provinciji Junan i otišli više od 500 kilometara na sever, do predgrađa grada Kunminga, a zatim krenuli ka jugu kuda i dalje putuju.

Usamljeni mužjak koji je napustio krdo pre više od mesec dana, uhvaćen je ove nedelje kod grada Iuki i vraćen u Nacionalni rezervat prirode Sishuangbana, udaljen 280 kilometara.

Taj desetogodišnji slon, težak 1,8 tona, tumarao je u blizini jednog sela što je navelo vlasti da intervenišu i vrate ga u rezervat da ne bi ugrozio stanovništvo.

Slon je smiren strelicom sa sredstvom za uspavljivanje, utovaren u kavez i odvezen kući kamionom, izvestio je vladin list "Čajna dejli". Izgleda zdravo i nepovređeno.

U krdu je bilo 16 slonova kada su napustili rezervat. Dva slona su se sama vratila, a u krdu se tokom "šetnje" okotilo slonče. Vlasti kažu da krdo u kojem je sada šest odraslih ženki i tri mužjaka, dvoje mlađih slonova i tri sasvim mala, izgleda zdravo.

Više od 200 ljudi sa 20 dronova i desetinama vozila na smenu prati slonove. Vlasti su zatvorile puteve da bi im omogućile kretanje kuda žele i rekle stanovnicima da ne izlaze dok slonovi prolaze selima. Tone hrane su potrošene u pokušajima da ih namame da odu dalje od naseljenih mesta.

Slonovi su oštetili useve, ali nema izveštaja o težim posledicama. Ipak, samo od 28. juna do sada, stanovnici su prijavili štetu od slonova od šest miliona juana, odnosno oko 950.000 američkih dolara.

Kineska državna TV prenosi novosti o slonovima nekoliko puta dnevno, a te vesti su popularne i na društvenim mrežama. Objava o hvatanju slona ove nedelje je za samo dva dana pročitana 15,8 miliona puta, a kompilacija video-snimaka krda odmetnutih slonova na sajtu novina Komunističke partije preneta je na još 1.200 sajtova.

(Agencije)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.