Spasena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi -

Spasena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi


pancevo, beograd, novi sad

Istraživači u Johanesburgu uspeli su da uzgoje tri fetusa belog nosoroga koji je skoro sasvim izumro, prenela je agencija AP.

Za sada su žive samo dve ženke i embrioni koji su dobijeni oplođavanjem jaja jedne ženke sa smrznutom spermom mužjaka koji je uginuo.

Embrion je smešten u tečni nitrogen i biće prebačen u surogat majku tokom narednih meseci.

Kenijski ministar za divljač Najib Balala je izjavio da je veoma uzbudljivo to što će jedna podvrsta nosoroga biti spasena zahvaljujući nauci.

Cilj je da se formira stado koje bi imalo pet životinja oba pola i koje bi bilo vraćeno u njihovo prirodno okruženje.

Pokazalo se da je postupak oplodnje bio siguran i uspešan. Sledeći korak je da se odabere ženka u kenijskom uzgajalištu nosoroga, koja bi bila surogat majka.

Decenije krivolova nosoroga i to posebno onih belih, jer ih ubijaju zbog njihovog roga, koji je veoma cenjen u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Posledenji živi mužjak belog nosoroga bio je 45-godišnji Sudan koji je 2017. godine stekao „slavu“ kada su ga u medijima nazvali najtraženiji mladoženja na svetu.

Ime Sudan je dobio ime po zemlji u kojoj je rođen u divljini, ali su ga morali ubiti pre dve godine jer je oboleo i pošto je bio star nije bilo šanse da se izleči.

(Tanjug, AP Photo/Ben Curtis, File )pancevo, beograd, novi sad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com