Struja za 1.200 domaćinstava proizvedena zahvaljujući pivu -
pivo, struja

Struja za 1.200 domaćinstava proizvedena zahvaljujući pivuMilioni litara napitka iz pivara Južne Australije je pretvoreno u električnu energiju u tamošnjem postrojenju za preradu otpadnih voda. Ukoliko će ljubiteljima biti iole lakše – pivu, koji je umesto u njihovim stomacima završio napajajući objekte australijskog javnog komunalnog preduzeća, istekao je rok.

Usled mera predostrožnosti zbog zdravstvene krize izazvana novim koronavirusom uvedenih u martu, na mnoge pivare, pabove i restorane stavljen je katanac. Rezultat zatvaranja? Mnogo neprodatog piva, prenosi Energetski portal.

Posledica iznenadno niske potrošnje alkohola bila je nikada veća proizvodnja struje iz obnovljivih izvora u postrojenju za preradu otpadnih voda Glenelg iz Adelejda.

Kapacitet je skočio na 654 MW tokom samo jednog meseca. Količina električne energije iz piva je dovoljna za snabdevanje 1.200 domaćinstava.

U normalnim okolnostima, fabrika generiše oko 80 odsto struje iz biogasa, međutim, pomoću novog resursa, gotovo je energetski samodovoljna. Pivo se ispušta u rezervoare u kojima se meša sa muljem iz kanalizacije.

U maju je proizvedeno rekordnih 355.200 kubnih metara biogasa, a u junu 320.000 kubnih metara biogasa, "ubacivanjem" 150.000 litara piva u energetski miks nedeljno.

Javno komunalno preduzeće SA Water koje sprovodi ovu praksu naglašava da se tako smanjuje količina otpada uz istovremeno povećanje upotrebe čiste energije i koristi za životnu sredinu.

Menadžerka Liza Hanan objasnila je da je pojačanje iz pivara dobrodošlo. "Na vrhuncu pandemije KOVID-19 bili smo u prilici da prihvatimo pivo od industrije koje je trebalo da se odloži. Ono je zaista sjajan otpad za naš digestor zbog svoje visoke energetske vrednosti", otkrila je ona i dodala da su na taj način na dobiti čak i njihovi klijenti zato što se kroz elektroenergetsku nezavisnost snižavaju računi preduzeća, a posledično i njihovi troškovi.

(Energetski portal)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti