Svi se radujemo NOVČIĆU iz česnice! Da li znate odakle potiče ova BOŽIĆNA tradicija -
cesnica, novcic u cesnici

Svi se radujemo NOVČIĆU iz česnice! Da li znate odakle potiče ova BOŽIĆNA tradicija
montekristo 0507


Nijedna božićna trpeza ne može proći bez česnice, u kojoj se nalaze dukat ili metalni novčić. Ova tradicija široko je rasprostranjena u pravoslavnih Srba, ali malo se zna o tome kako je ona nastala i odakle potiče.

Veruje se da onaj ko dobije komad česnice sa novčićem u njemu, može se smatrati pravim srećnikom u ovoj godini. U narodu se veruje da će mu sve ići od ruke, a parice će se gomilati.

Veruje se da ovaj običaj potiče još iz dana kada je Sveti Vasilije bio biskup u Kajseriji, a tadašnji guverner Kapadokije otišao da prikuplja porez. Stanovnici su skupili ono što je bilo dragoceno i dali za porez. Sveti Vasilije je tada ubedio kneza da ne uzima dragocenosti stanovnika, pa je nastao problem oko vraćanja poklona njihovim vlasnicima.

Svetac je apelovao na stanovnike da prave male torte, a u svaku od njih je stavljao jedan od poklona. Onda se dogodilo čudo! Svako od njih je dobio ono što je i dao. Od tada se uvek na dan svetih u pogače i specijalitete stavlja po jedan novčić.

Zrno kukuruza, pšenice ili pasulja

Postoji još jedno objašnjenje koje je uvreženo na ovim prostorima. Naime, nekada su ljudi koji su se bavili poljoprivredom u česnicu stavljali zrno kukuruza, pšenice ili pasulja. Ukoliko bi ova zrna pronašli u česnici to bi značilo da će godina biti rodna i puna blagostanja.

(NovostI)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble